Afsluiting GP seizoen 2022-2023 met 3 vierde plaatsen

Afgelopen zondag 11 juni, werd het Grand Prix seizoen afgesloten in het centraal gelegen Hoogkerk. Zeven van onze jeugdleden hebben aan deze cyclus, die gehouden werd in alle hoeken van de drie noordelijke provincies, meegedaan. Sommigen speelden maar 1 of 2 keer mee, maar Hendrik liet op alle 12 toernooien zijn gezicht zien.

Op verzoek van meerdere spelers werd het speeltempo op deze laatste toernooidag iets verlengd. Gezien het aantal deelnemers viel dit in goede aarde. Ruim 100 schakers kwamen, ondanks het warme weer, opdagen om te strijden voor de laatste prijzen. Opmerkelijk was dat er ook meer tieners aan het toernooi deelnamen.

Voor Jente verliep deze editie erg spannend. Na de voorlaatste ronde stonden er 5 spelers gedeeld eerste met 4 punten. De laatste ronde wist hij te winnen, maar 3 van zijn groepsgenoten ook. Hierna volgde er een ingewikkelde berekening met als uitkomst dat Jente helaas net buiten de prijzen viel! Gedeeld eerste, maar helaas geen beker.

Hendrik mocht aantreden in de A-poule. Doordat veel sterkere spelers zich ingeschreven hadden was hij als zesde geplaatst in deze groep en wist hij meteen dat hij sterke tegenstand zou hebben. Tot het laatst streed hij volop mee om de prijzen. In de laatste ronde moest hij het opnemen tegen zijn eeuwige opponent Sono. Na een misrekening ( in plaats van een bevrijdend schaakje, ging er juist een stuk verloren op een onveilig veld) ging deze partij verloren en viel Hendrik met een keurige 4e plaats net naast het podium.

Hierna volgde een drukke rekensessie voor het opmaken van het GP-klassement. Na 12 toernooien met in totaal meer dan 300 verschillende deelnemers moest er bepaald worden wie er met de klassementsprijzen vandoor zou gaan. De behaalde GP punten werden gecorrigeerd met de 3 slechtste resultaten.

Vanaf het begin had Hendrik zich in de top van het klassement genesteld en moest nu afwachten op welke plek hij zou eindigen.

Dit bleek uiteindelijk ook weer de 4e plaats te zijn en de hoogst geklasseerde Friese speler.  Voor dit klassement werden in totaal 7 prijzen uitgereikt. Vandaar dat Hendrik een prachtige beker in ontvangst mocht nemen.  Een terechte beloning voor zijn ontwikkeling in dit seizoen.