Ledenvergadering FSB en meer

Allereerst aandacht voor het feit dat Sven en Hendrik afgelopen zaterdag in een straatsimultaan het opnamen tegen IM Manuel Bosboom en beiden wisten ze Manuel te verschalken. Voor wie Manuel niet kent, Manuel staat vooral bekend als vluggeraar en wist Kasparov in 1999, die toen nog wereldkampioen was, te verslaan. Een uitvoerig verslag van deze schaaksimultaan is te vinden op deze site.

Verder vond gisteren de algemene ledenvergadering van de FSB plaats en voor DTK waren Sven en ik daarbij aanwezig. De vergadering verliep aanvankelijk vrij vlot, totdat de punten kwamen waarbij er meer input vanuit de leden kwam. 

Allereerst was er even een moment van stilte voor de afgelopen seizoen ontvallen leden van de bond, waaronder ook ons oud lid Aiso Lycklama à Nijeholt. 

Veel aandacht was er voor de punten met betrekking tot de competitie. Eén van de punten was het voorstel om het speeltempo aan te passen. Reden daarvoor was dat er signalen waren, dat door sommigen de wedstrijden als laat worden ervaren, vooral als er daarna nog een lange thuisreis moet volgen.  

Er waren drie mogelijkheden:

1 - De speeltijd blijft ongewijzigd, te weten 1 uur en 30 minuten met 30 seconden per zet erbij;

2 - De speeltijd in de 2e en 3e klasse wordt 1 uur en 15 minuten met 30 seconden per zet erbij. De speeltijd in de hoofdklasse en 1e klasse blijft ongewijzigd.

3 - De speeltijd wordt voor alle klassen 1 uur en 15 minuten met 30 seconden per zet erbij.

Onze insteek was om het speeltempo ongewijzigd te laten en de meerderheid van de clubs wilde dat ook. Wel kwam daarbij de opmerking dat wedstrijden vaak later dan 19:45 uur beginnen, het moment dat een wedstrijd eigenlijk zou moeten beginnen, met als gevolg dat wedstrijden dan ook later eindigen. Er werd hier dan ook nog eens duidelijk op gewezen, om een wedstrijd ook exact om 19:45 uur te laten beginnen. Hoe strikt dit zal gaan, zal de praktijk moeten uitwijzen.

Verder mag een team voor een wedstrijd een voorstel doen richting de tegenstander om te spelen volgens de verkorte speeltijd van 1 uur en 15 minuten. De tegenstander kan hierin meegaan, maar ook te kennen geven te willen spelen volgens het normale speeltempo zoals we dat nu kennen. In dat geval wordt gespeeld volgens het normale speeltempo.

Verder bracht Sven namens DTK ons voorstel naar voren om van het FK-Rapid, dat wij tot nog toe organiseren, een Open FK-Rapid te maken. Reden daarvoor is dat het eigenlijk het afgelopen jaar ook al een Open FK-Rapid was en verder het financiële aspect, dat meer deelname ook leuker is en financieel makkelijker te organiseren. Degene die zich winnaar Open FK-Rapid mag noemen, moet echter wel lid zijn van de FSB. Er kunnen dan in feite twee winnaars zijn, de eigenlijke winnaar van het FK-Rapid, die op de 1e plaats eindigt, maar die niet lid is van de FSB en de eerstvolgende in de lijst die wel lid is van de FSB en zich de Friese kampioen Rapid mag noemen.

Ook kwam nog ter sprake welk lid van de FSB Friesland mag vertegenwoordigen bij het Nederlands Kampioenschap schaken. Is dat de Friese schaker met de hoogste rating binnen de FSB of de kampioen van Friesland. Unaniem werd hier voor het laatste gekozen. Dit voorkomt ook, zoals Sven aangaf, dat spelers met een hogere rating van een andere bond dit zullen aangrijpen om lid van de FSB te worden en via deze weg een plaats te kunnen veilig stellen voor de voorronden van het Nederlands Kampioenschap. En verder zal dit ook een extra motivatie voor schakers binnen de FSB kunnen zijn, om deel te nemen aan het Fries kampioenschap.       

Ook werd geloot voor de FSB beker. Het eerste team zal het thuis opnemen tegen Heerenveen 2, het team dat vorig jaar verrassend ons eerste en tweede team wisten uit te schakelen. Het tweede team speelt uit tegen het team van Jurjen Tolsma. In onderling overleg zal de wedstrijd moeten worden gespeeld vòòr 16 november.  

Als laatste nog een mooi aandachtspunt. Bij de prijsuitreiking kreeg onze club uit handen van competitieleider Erwin Denissen een mooie schaakklok overhandigd, dit vanwege het behaalde kampioenschap van het tweede team!