Intern ronde 8

Afgelopen vrijdag werden er 5 partijen intern plus een partij in de bekercompetitie afgewerkt.


Pieter Bronsema nestelde zich steviger op de tweede plaats door - opnieuw - van Wiebe van der Velde te winnen. In een Siciliaanse draak rukte Pieter al gauw met zijn h-pion op. Hij liet zelfs Pg4-f2 van Wiebe toe om verder te kunnen aanvallen. Toen Wiebe de verkeerde toren sloeg was het echter direct afgelopen, de witte aanval was direct beslissend.

Achter Pieter bezetten Sven Broersma en Derk Schuttel nu plaatsen 3 en 4. Sven won gedecideerd van Siep Postma. Na de opening rokeerde Siep met wit lang, maar hij miste hier een schaakje waardoor Sven een pion kon winnen. Na verwikkelingen kwam er uiteindelijk een eindspel van paard + 2 pionnen tegen toren + 2 pionnen aan dezelfde kant van het bord. Sven wist dit eindspel te winnen door op het juiste moment zijn toren voor het paard te offeren om een gewonnen pionneneindspel te bereiken.

Vanaf plaats 5 is het dringen geblazen, tussen plek 5 en 17 (het gros van de spelers dus) zit maar 1 winstpartij verschil in punten. In deze grote middenmoot mochten de neven Melle en Bartele Bosma weer eens tegen elkaar. Melle probeerde spel te krijgen over de c-lijn, Bartele probeerde aan te vallen op de koningsvleugel. Bijna alle lichte stukken waren al geruild en Melle zag geen kansen meer. Bartele besloot remise aan te bieden en dit nam Melle dan ook aan. In de analyse bleek dat vooral Melle nog nauwkeurig had moeten spelen om de stelling gelijk te houden als Bartele nog door had gespeeld op de aanval.

Niels de Vries won vrij snel van Lieuwe van der Veen. Ten slotte speelde Machiel Oostra tegen nieuw lid Jacob Spijkerman. Jacob zette zijn stelling heel solide neer, maar toen het centrum geopend werd ging het fout over de d-lijn. Zwart verloor een stuk, nog meer materiaal en kon daarna opgeven.

Beker

Jan van Paassen (wit) en Derk Schuttel werkten deze avond hun bekerpartij af. Het werd een zeer scherpe partij, waarbij Derk slecht uit de opening kwam maar Jan hier niet goed genoeg gebruik van maakte. Na dameruil had Jan nog een licht initiatief maar stond wel twee pionnen achter. Derk moest echter nog zijn ontwikkelingsachterstand oplossen en dit lukte niet goed. Zo kwam Derk een kwaliteit achter. Even later lette Jan niet goed op en kon hij de kwaliteit weer inleveren. Er kwam een eindspel op het bord van toren+loper (wit) tegen toren+paard (zwart) waarbij Derk een pluspion had. Dit was waarschijnlijk nog binnen de remisemarge, maar met steeds minder tijd op de klok verdedigde Jan zich niet helemaal correct. Hij verloor een tweede pion, en toen er een derde af ging zonder compensatie gaf hij op.