“Nieuwkomer” maakt het vice-kampioen erg lastig

In de 9e ronde zagen we plotseling een nieuw oud gezicht. Ruben Vlieg, een jaar of zes geleden verdienstelijk actief bij onze jeugdafdeling, kwam langs om de sfeer te proeven en zijn krachten te testen.

Later zal hij zich hopelijk nader voorstellen. Derk bood niets vermoedend van zijn speelsterkte aan om tegen hem te spelen. Dit heeft hij geweten! In een moderne verdediging dacht Derk  materiaal te gaan winnen maar reageerde verkeerd. Ruben speelde het gepende paard volop in de tegenaanval. Derk wilde de dames niet ruilen en zocht complicaties. Ruben reageerde rustig en wist zelfs een pion voor te komen. Hierna nam hij bezit van de open b-lijn, kreeg een vrijpion op a-lijn met indirecte druk op g2. Derk zocht tegenspel door het opspelen van zijn f-pion. Dit leek de zwarte koningsstelling open te breken. Ruben reageerde verkeerd, in plaats van slaan en minimaal een 2e pion te winnen, koos hij voor een loperzet naar g7 en na wit f6 ging de loper naar h6. Feitelijk maakte hij hiermee de weg vrij voor een achterste lijn combinatie die een paar zetten later volgde. Ruben had zijn visitekaartje afgegeven en Derk kon opgelucht ademhalen.

Bartele won van Siep, nadat laatstgenoemde geen beter plan kon vinden dan het geven van een stuk voor 2 pionnen. Melle lichtte Jan Bergmans pootje. Beide Bosma’s een vol punt dus. Een mooie opsteker voor de teamwedstrijd van DTK 2 volgende week?

Lieuwe vierde afgelopen week zijn verjaardag en trakteerde de clubleden op een heerlijke gevulde koek. Daarna bleef hij vrijgevig en gunde Machiel ook het volle punt.

De vijfde partij deze avond ging tussen René en Niels. In het middenspel ontspon zich een interessant gevecht. Niels had zijn stukken richting de witte koning opgesteld en probeerde de aanval door te drukken. René pareerde dit door het centrum te sluiten en tegendreigingen te zoeken. In de verwikkelingen won hij een stuk waarna Niels zijn aanval zag verzanden en uiteindelijk op moest geven.

Net als in de 7e ronde wisten nu dus alle witspelers te winnen. Toch tijd voor een statisch onderzoek? Want in onze interne blijkt, afgezien van de 1e ronde met geleide indeling, wit toch beduidend hoger te scoren dan zwart. Dit kan toch eigenlijk geen toeval zijn?