10 spelers in de 10e ronde intern

Deze week stond in het teken van twee uitwedstrijden van respectievelijk het 2e team en ons bekerteam. Dit heeft altijd een weerslag op de opkomst voor de clubavond maar met 10 enthousiastelingen viel dit reuze mee. Derk nam de indeling ter hand, letterlijk omdat de laptop kuren heeft.

Ruben speelde Pc3 als openingszet, waarop Niels d5 antwoordde. Een onbekende onregelmatige opening?  In mijn database met miljoenen partijen komt dit nog wel voor. Zelfs op de 8e plaats als meest gespeelde openingszet!  De “DUNST opening” voor de liefhebber. In het middenspel plaatste Niels zijn dame brutaal in het centrum om activiteiten te ontplooien. Deze waren echter meer voor Ruben. De zwarte dame werd opgejaagd en  alle witte stukken kwamen in het spel. Eenmaal goed gepositioneerd wist Ruben materiaalwinst te boeken. Dit resulteerde in een vroegtijdig hijsen van de witte vlag door zwart.

Jacob en Lieuwe speelden een rustige damepion opening maar door een uitval van Lieuwe sloeg de vlam in de pan. Jacob kreeg aanval langs de e-lijn tegen een niet gerokeerde zwarte koning. Bovendien kwam deze ook nog ongelukkig in een penning te staan. Stukverlies was niet te voorkomen en daarna volgde snel de beslissende matzet.

René en Machiel speelden ook een damepion opening. René hield, door de bezetting van een korte diagonaal richting vijandige koning met Dame en loper, heel lang een mat dreiging in de stelling. Hij hield daardoor het initiatief. Nadat veel pionnen van het bord waren verdwenen moest Machiel het hopeloze van zijn stelling inzien en gaf op.

Siep en Jan begonnen iets later maar waren ruim op tijd klaar. Jan speelde, in het damegambiet, op afruil van stukken. Siep moest hierin berusten. Tegen hun gewoonte in kwam er niets spectaculairs op het bord en bleef het steeds in evenwicht. Remise dus.

Wiebe en Derk maakten er, traditie getrouw, weer een lange partij van. Derk speelde de Franse verdediging maar met weinig succes. Hij kwam met zijn stukken in de knoei en moest toezien hoe Wiebe terrein veroverde en zocht naar tegenspel met zijn loperpaar. Net deze week had Derk een artikel gelezen waarin de schrijver zich afvroeg hoe het mogelijk is dat een speler ineens van een goed plan afwijkt. Dit overkwam Derk nu zelf. Gevolg was dat zijn centrum werd opgeblazen en er een pion verloren ging. Na afruil ontstond er een toreneindspel met pionnen op beide vleugels. Gezien de resterende tijd besloot Wiebe om remise aan te nemen. Derk wachtte de laatste zet nog even af en nam het aanbod vervolgens aan.

Ruben Vlieg – Niels de Vries 1-0

Jacob Spijkerman – Lieuwe van der Veen 1-0

René Wijnstra – Machiel Oostra 1-0

Siep Postma – Jan Bergmans ½ - ½

Wiebe van der Velde – Derk Schuttel ½ - ½