11 spelers in ronde 11

Oké, behalve die 11 spelers waren er ook nog 4 spelers voor bekerwedstrijden, maar goed. Met 15 spelers was het best gezellig afgelopen vrijdag.


Intern
Koploper Jeroen mocht tegen de nr. 2 op de ranglijst, Pieter Bronsema. De openingstheorie werd al na een paar zetten achtergelaten, en toen Jeroen kort rokeerde zorgde Pieter ervoor dat het centrum geheel geblokkeerd werd. Hierop kwam het antwoord a4-a5, waar Pieter h5-h4 op had moeten spelen, maar hij liet dit na. Met als gevolg dat zijn ontwikkeling wel erg achter kwam te lopen. Toen hij een paar pionnen kwijt zou raken zonder tegenkansen en met nog steeds een behoorlijke ontwikkelingsachterstand gooide hij maar de handdoek in de ring.

Jan van Paassen en Derk Schuttel speelden weer tegen elkaar. De partij voor de bekercompetitie die ze enkele weken geleden speelden was erg spannend, maar dit keer werd de partij rustiger opgezet. Dat kan een voorbode voor spektakel zijn, maar in dit geval was het een voorbode van tijdsverbruik en een remiseaanbod na 10 zetten dat werd aangenomen. Met die remise gaat Derk wel Pieter weer voorbij op de ranglijst.

Melle Bosma tegen René Wijnstra was een ingewikkelde partij waarbij Melle aanvankelijk alle troeven had. Hij had een matdreiging op het bord kunnen brengen maar zag het niet. Hierna werd René nog gevaarlijk met een penning. Ondanks het feit dat Melle een pion op d6 had die de zwarte stelling aardig in de knoop legde, wist René zich hier uiteindelijk goed uit te redden. In het eindspel bood Melle remise aan, wat René aannam.

Wiebe van der Velde kwam reeds na een paar zetten in de problemen tegen Johan Adema. Wiebe deed een paar onnauwkeurige zetten en moest dit met het verlies van twee pionnen bekopen. Bovendien werden de dames afgeruild. In het vervolg maakte Johan het karwei kalmpjes af.

Ten slotte speelde Ruben Vlieg tegen Rick Weggen. De opening was lastig voor Rick, hij moest steeds rekening houden met een sterk wit paard op d5. Toch kwam de partij in een redelijk gelijkwaardige stelling terecht. Na een torenruil kon Ruben echter met zijn dame binnenkomen via de a-lijn, en vervolgens wist hij met een combinatie een stuk buit te maken.

Beker
Voor de interne beker werden er twee partijen gespeeld. Leffert Nicolai had weinig problemen met Lieuwe van der Veen. 

De tweede partij was interessanter: Bart Lemstra tegen Sven Broersma. Bart had dan wel wit, maar hij moest de partij winnen en dat met een tijdsverschil van 30 minuten tegen 2 uur voor Sven! Toch leek Bart zich hier weinig van aan te trekken, en wist hij steeds een aardig ruimtevoordeel vast te houden. Op een bepaald moment waren er alleen nog maar zware stukken en een hoop pionnen op het bord, en begon Bart een gevaarlijke koningsaanval. Aanvankelijk verdedigde Sven zich goed, maar hij vergat op tijd weg te vluchten met zijn koning (Ke8-d7). Dan was het nog een open partij geweest. Nu werd zijn koning vastgezet en was mat niet meer te voorkomen.