Intern ronde 14

De laatste interne ronde van dit kalenderjaar (volgende week is er rapid, de week daarop het snelschaaktoernooi) was niet echt sterk bezet. Het is altijd gissen naar de redenen. Wel is het de afgelopen weken erg druk geweest qua externe wedstrijden. Zelf speelde ik deze zaterdag (14 dec) alweer de 5e externe wedstrijd in 3 weken tijd. Op een bepaald moment kun je dan geen schaakstuk meer zien.

Ziekte zal ook een rol spelen. Ik was een weekje verkouden en dat zal ook voor andere spelers hebben gegolden. Dan zit je toch liever niet enkele uren achter het bord.

Vanwege het oneven aantal besloot Siep zichzelf niet in te delen. De overige schakers konden zich wel redden met de gezellige discomuziek van de jeugdsoos in de achtergrond.

De partij tussen René Wijnstra en Jan Bergmans ging aanvankelijk gelijk op. Via de opstoot e3-e4 leek René een voordeeltje te krijgen, want Jan bleef met een zwakke pion op e6 zitten. René liep echter een beetje achter in ontwikkeling, waardoor Jan genoeg tijd had om deze e-pion vooruit te spelen en af te ruilen. Hierna werden de dames geruild waarmee alle muziek uit de stelling verdween: remise.

Koploper Jeroen mocht met zwart tegen Wiebe. Laatstgenoemde staat al ruime tijd op een mooie 2e (en nu 3e) plaats, dus het werd ook wel eens tijd voor deze onderlinge partij. Er kwam een doorschuif Caro-Kann op het bord. Hierbij zette Wiebe zijn stukken op de damevleugel een beetje onhandig neer. Toen de stelling eindelijk geopend werd ging hij bovendien op een foutieve dameruil in. Gevolg was een eindspel waarbij Jeroen een extra vrijpion had die van beslissende waarde bleek.

De derde partij was die tussen Derk en Pieter. Het leek vanuit de opening erg rustig: symmetrische pionstructuur, enkele stukken afgeruild. De vrede zou zo getekend kunnen worden. Toch vonden beide spelers een manier om wat leven in de brouwerij te brengen. Pieter wachtte met de rokade en bracht zijn h-pion naar voren. Als antwoord zette Derk toren + dame op de f-lijn, waarna hij met zijn paard een schijnoffer op f7 kon brengen. Nu moest Pieter in de denktank! Hij vond uiteindelijk het beste antwoord (Lf5!), waarna remise overeen werd gekomen. Dat terwijl de stelling juist interessant was geworden! Korte analyse wees uit dat Derk wel wat beter stond (immers pluspion), maar de stelling was wel zo dat het moeilijk zou zijn om vooruitgang te boeken.

De interne competitie wordt vervolgd op vrijdag 3 januari. Vrijdag 20 december is de 2e rapid avond, en vrijdag 27 december is het oudejaars-snelschaaktoernooi. In beide gevallen zijn niet-leden ook welkom, dus breng gerust vrienden en kennissen die kunnen schaken mee!