Interne weer los

Vrijdag 4 september was de 1e ronde van de competitie 2020/21. Met alle coronamaatregelen zal het ongetwijfeld een vreemd seizoen worden, maar voorlopig kunnen we wel 'gewoon' interne partijen spelen op de vrijdagavond. Deze afgelopen vrijdag verliep het er dan ook redelijk normaal, zij het met de borden en de spelers wat verder uit elkaar.

Clubkampioen Jeroen had meteen een gevaarlijke tegenstander in teamgenoot (en voormalig clubkampioen) Bart Lemstra. Na een heel interessante opening leek Jeroen wat beter te staan. Bart zag zich genoodzaakt een stuk te offeren voor drie pionnen, maar dit had als resultaat dat Jeroen's stukken geactiveerd werden. Na dameruil kon Bart materiaalverlies niet voorkomen, en het resterende eindspel bleek gewonnen voor zwart.

De andere twee leden van het 1e team, Pieter Bronsema en Sven Broersma, mochten het ook tegen elkaar opnemen. In de opening besloot Sven met ...h6 en ...g5 zijn koningstelling te verzwakken om zo Pieter's zwartveldige loper te bemachtigen. Later in het middenspel/eindspel bleven alleen de zware stukken op het bord. Sven had de betere pionstructuur maar Pieter had wel aanvalskansen. Toen Sven een fout maakte bij het verdedigen ging hij snel mat: 1-0.

Jacob speelde met wit tegen competitieleider Siep. Aanvankelijk wist Jacob de stelling aardig dicht te houden, maar rond zet 14 ging het mis en blunderde hij een paard weg. Hierna was er eigenlijk geen houden meer aan, en Siep wist zijn tegenstander uiteindelijk schaakmat te zetten.

Albert van Dijk kruisde de degens met Bartele Bosma. Albert speelde een geimproviseerd gambiet wat door Bartele werd aangenomen. Hij wist deze pion voorsprong lange tijd te behouden, maar gaf daarmee wel even zo lange tijd het initiatief uit handen. In het eindspel stoomde Albert op met zijn a-pion en op creatieve wijze wist hij deze tot promotie te brengen. Toch was de partij verre van beslist, want er was een materiaalverhouding Dame tegen Toren+Loper op het bord verschenen. Helaas blunderde Bartele zijn toren in een remisestand: 1-0.

Als laatste waren René Wijnstra en Rick Weggen bezig. Na een gelijkopgaand begin liet Rick zijn c7-pion in de steek en René wist deze te bemachtigen met een paard. Na vele afruilen bleef deze pion voorsprong intact, en uiteindelijk was de extra pion beslissend in het eindspel (1-0).