Ronde 2 + halve finale beker

De interne beker was afgelopen seizoen gevorderd tot de halve finales toen er plots een einde aan het seizoen werd gemaakt. Het leek ons een goed idee om deze wedstrijden alsnog uit te spelen. Huidig bekerkampioen Bart Lemstra en clubkampioen Jeroen Weggen werden beide in de kwartfinales al uitgeschakeld. We krijgen dus in ieder geval een nieuwe bekerwinnaar!

De eerste halve finale ging tussen Sven Broersma en Albert van Dijk. Albert won begin 2020 in de kwartfinale knap van Bart Lemstra, maar kwam deze keer niet goed in zijn spel. Het speeltempo was 25m +5s per zet voor Sven tegen 1,5 uur + 30s per zet voor Albert. Meestal zorgt dit voor spektakel, maar Albert 'offerde' (lees: gaf weg) op zet 6 een stuk tegen 2 pionnen en kon daar nooit echt van herstellen. Een half uur later was het al afgelopen: 1-0. Sven is zodoende de eerste finalist.

In de interne competitie waren verder 4 partijen. Siep Postma versloeg René Wijnstra en Bartele Bosma won van Jacob Spijkerman; van beide partijen heb ik helaas geen verslag kunnen bemachtigen, en ik was de laatste 2 uur van de avond teveel met mijn eigen partij bezig. Siep doet voorlopig wel leuk mee bovenaan de ranglijst (net als vorig jaar overigens).

Leffert Nicolai en Jan van Paassen speelden remise. Na een rustige opening wist Jan met een simpele truc een pion te winnen. Leffert beet zich hierna stevig vast in de zwarte huid, en alhoewel de computer aangeeft dat Jan nog steeds erg goed stond, ging hij akkoord met remise toen de dames bijna geruild werden. Wellicht speelde tijdnood een rol.

Als laatste waren Pieter Bronsema en ondergetekende bezig. Het was een enerverende partij, waarbij ik dacht in het voordeel te komen met een opstoot in het centrum. Ik vond echter niet de beste zet en werd min of meer gedwongen een kwaliteit te offeren met als compensatie een sterke vrijpion. Toch bleef ik heel goed staan, althans zegt de computer (tegenwoordig kunnen ze zulke compensatie erg goed inschatten). 

Later gaf Pieter de kwaliteit terug om spel te krijgen, waarop ik weer een stuk offerde tegen 2 pionnen. Zodoende kwam er een eindspel van 6 pionnen tegen loper + 3 pionnen op het bord. Deze had Pieter remise kunnen houden, maar hij liet een typische doorbraak toe:


Hier volgde 1. e6! fxe6 2. f6! gxf6 3. g6! en zwart kon de promotie van een witte pion niet tegenhouden: 1-0.