Verslag ronde 4

Met 11 spelers konden er vrijdag 25 september 5 partijen gespeeld worden. Daarbij waren er toch enkele verrassende uitslagen.

Pieter Bronsema had wit tegen Bartele Bosma. Pieter maakt er gewoonte van om als het kan lang te rokeren; zo ook deze partij. Misschien was dit iets te vroeg, want met Da5 kon Bartele wat dreiging tegen de witte koning ontwikkelen. Pieter zag zich genoodzaakt dames te ruilen. Hierna werden nog veel meer stukken afgeruild en besloten beide spelers maar tot remise.

Ook een remise was er bij René Wijnstra tegen Sven Broersma. Er was niet veel aan de hand totdat Sven gruwelijk in de fout ging. René kreeg een ijzersterk paard op f5 en domineerde de lichte velden. René zag echter niet goed hoe hij verder moest, en ruilde dit paard af tegen een loper die niet echt meedeed aan het spel. Hierna bood René remise aan - Sven meende dat hij nog steeds zeer slecht stond, dus nam hij dit aanbod direct aan.

Nieuw lid Christiaan Houpst speelde met wit tegen Rick Weggen. Na een vreemde opening maakte Rick een net zo vreemde fout. Hij was van plan zijn d-pion op te spelen, maar speelde in plaats daarvan zijn e-pion, die Christiaan hierna gewoon kon pakken. Later voerde de witspeler de druk op en won fraai met een dubbelschaak.

In de partij tussen Jakob Spijkerman en Derk Schuttel leek eerstgenoemde steeds iets beter te staan. Na ruil van de meeste stukken had Jakob de sterkere loper. Een verkeerde afruil deed echter alles kantelen. Derk won een pion en kreeg ook nog open lijnen; voldoende voor de winst.

Ten slotte speelde Jan van Paassen tegen Siep Postma. Wanneer deze twee spelen levert dat meestal wel spektakel op. In dit geval speelde Jan zijn geliefde koningsgambiet. Siep weigerde op f4 te slaan en stelde zijn stukken wat afwachtend op. Jan sloeg toe met een standaard-loperoffer op f7, wat ook door Siep werd geweigerd, maar hiermee kwam Siep eigenlijk nog verder verstrikt in zijn ontwikkeling. Op de 18e zet ging ook nog de zwarte dame verloren met slechts een loper als compensatie, dus gaf Siep het op. Na afloop heeft Jan aan Siep een minicursus koningsgambiet beloofd!