Een snelle 6e ronde

Net voor sluitingstijd kreeg wedstrijdleider Siep door, dat er nog twee spelers onderweg waren. Gelukkig maar want nu konden er tenminste vier partijen ingedeeld worden. Met een reis naar Doesburg voor de boeg gaf Siep zichzelf een staand nummer.

Naarmate het seizoen vordert geeft de ranglijst een betere afspiegeling van de werkelijke krachtsverhoudingen, tenminste zo zou het moeten zijn. En daarmee kans op een paring met gelijkwaardige tegenstanders, met garantie voor veel strijd en lange partijen.

Door de afwezigheid van een verkouden koploper had de subtop de kans om dichterbij te sluipen. Derk en Jan speelden een Spaanse partij. Al op de 4e zet van zwart was Derk uit de hem bekende theorie en speelde met Pc3 (toch een redelijk normale zet) een variant die volgens zijn database zwart in het voordeel brengt. In het vervolg ging Derk voor het verminken van de zwarte pionnenstructuur en zag tot zijn schrik dat de halfopen b- en g-lijn toch wel lastig waren. Na lang denkwerk vond hij wel de sterkste zet, een opstoot in het centrum, maar kon de verleiding van het remise-aanbod van Jan niet weerstaan.

Sven en Albert troffen elkaar kortgeleden in de halve finale van de beker met dezelfde kleuren. Gewapend met een boek (dit deed mij denken aan een wedstrijd tegen Unitas 6 in 1981 waar de 1e bord speler van Unitas ook een boek ter hand nam tegen onze clubkampioen) deed Albert het nu beter. Geen stukverlies in de opening deze keer maar een langer gelijk opgaande strijd. Albert zocht zijn heil op de flank. Sven richtte zich op een doorbraak in het centrum. Een ongedekt stuk van Albert kwam 2 keer in te staan met daarbij ook nog een toren op dezelfde rij als de dame en er dreigde ook nog een aftrekschaak. In deze complexe situatie zag Albert dat er geen redden meer aan was. 1-0.

Rick trad met wit aan tegen Pieter en kreeg een Hollandse verdediging voorgeschoteld. Hij pakte het te voorzichtig aan en zijn 4e zet Pf3 gaf in mijn database zwart al 60 % kans om met positief resultaat af te sluiten. Na korte rokade van beiden probeerde zwart via Th6 aan te vallen en verloor Rick na een krachteloos Pe5 een paar tempi. Pieter kon hierdoor goed doorontwikkelen en kreeg pardoes een paard op c3. Wit moest zijn dame naar passief veld b2 brengen. Het zwarte paard sprong door de stelling via d2 en f3. Pieter won hierdoor met enig geluk snel de partij.

Jacob speelde met wit tegen René. Dit werd een Franse partij met een flankopstelling van de zwarte loper op b7. Op de 4e zet (!) verloor Jacob pardoes een belangrijke centrumpion.  Ter compensatie kreeg Jacob een sterk paard in het centrum en René moest goed opletten vanwege verschillende dreigingen. Na ruil van de dames hield René een prettige stelling over. Met zijn pion voorsprong, een slechte dubbelpion van Jacob en uiteindelijk ook een sterker paard van René wikkelde zwart af naar een gewonnen eindspel. Zijn koning hield de witte af op de d-lijn waardoor zijn vrijpion op de a-lijn vrije doortocht had.

Zo waren de rookwolken al opgetrokken voordat de bar om 22.00 uur sloot en kwam mijn voorspelling van heftige strijd tot in de kleine uurtjes niet uit. De schade voor de koploper is beperkt en de achtervolgende groep kruipt dicht tegen elkaar aan, waarbij Pieter en Sven de beste zaken hebben gedaan.