Twee partijen in tweede ronde van De Twee Kastelen

Competitieleider Postma besloot om zelf het oneven nummer in de tweede ronde te nemen en kwam daarna tot een vlotte indeling.

Sven trof Derk. Beiden waren de laatste jaren steevast in de top van het klassement te vinden en van deze partij mocht wel enig vuurwerk verwacht worden. Derk koos voor de ruilvariant van het Grünfeld-Indisch. Een scherpe opening met veel valkuilen. Of dit tegen een sterke jonge rekenaar een gelukkige keuze is, valt te betwijfelen. Zeker na een jaar van gedwongen schaakarmoede. Op de 8e zet ging het dan ook mis. Sven speelde de toren naar b1, de meest gespeelde zet in deze stelling. Derk dacht dat dit te vroeg was en speelde zijn dame naar a5 i.p.v. te rokeren. Juist deze zet was te vroeg. Wel een bekende zet overigens maar vanuit deze stelling wint wit meestal. Sven vergrootte zijn voordeel hierna nauwkeurig, zet na zet, door de zwarte dame op te jagen om deze tenslotte te veroveren. Derk speelde, zijn nederlaag verwerkend, door totdat hij mat werd gezet.

Jacob speelde tegen Jan een rustige variant van de damepion openingen. Het damegambiet is het meest gespeeld maar het paard naar f3 op de tweede zet komt in de database toch als tweede meest gespeelde zet naar voren. Toch voor Jan een onbekend terrein en dus moest er snel geïmproviseerd worden. Doordat Jacob geen c4 had gespeeld en zich passief ontwikkelde kon Jan zijn pionnen op de damevleugel op laten rukken en hier veel manoeuvreerruimte creëren. Beide spelers rokeerden kort en Jacob concentreerde zijn stukken op de kleine ruimte die hem overbleef op de damevleugel. Jan kon hierdoor een opening forceren op de koningsvleugel. Een scherpe aanval volgde maar wit wist deze af te slaan, doordat de aanval van zwart iets te opportunistisch en geforceerd was.  Zwart verloor zelfs een kwaliteit zonder noemenswaardige compensatie. De situatie bleef echter gecompliceerd en nadat Wit in een val trapte en een loper verloor, was het toch noch snel gedaan. Al met al had Jan zijn handen vol aan Jacob, maar wist op basis van ervaring de partij naar zijn hand te zetten.

Aan het begin van de avond waren er eerst negen jeugdspelers actief. Even speelde ook een gastspeler als 10e mee. De grootte vraag is wanneer we ons 10e jeugdlid kunnen begroeten. Zonder de statistieken te kennen denken we dat dit het hoogste aantal in jaren zou zijn!