3e ronde met debutant

Op vrijdag 24 september konden we een debutant in de interne competitie verwelkomen. Jurjen Noorlander is natuurlijk geen nieuw gezicht, hij zit al jaren op onze jeugdafdeling. Vorige week werd hij gepolst of hij het niet bij de senioren wilde proberen en nu sprong hij in het diepe.


Jurjen trof, met zwart, meteen een ervaren rot in de persoon van Derk, die waarnemend jeugdleider is en al menig partijtje tegen talentvolle jeugdspelers heeft gespeeld. Tot de 8e zet verliep de partij volgens bekende paden. Volgens de database heet deze variant Giuoco Pianissimo, ofwel één van de vele varianten van het Italiaans. De statistieken wijzen uit dat wit hier beter staat, maar met het jeugdtempo moet dat allemaal wel even gebeuren. Derk kon een pion winnen op e5 en zou dan de partij uit 1851 tussen Horwitz en Staunton volgen, maar liet dat eerst even achterwege. Hij vertrouwde de tegenkansen van zwart niet. Staunton wist met zwart te winnen! Een paar zetten later zag hij het wel zitten, maar zag zwart langzamerhand het initiatief overnemen met het plagen van de witte dame. Net op tijd kon Derk zijn laatste stukken ontwikkelen en de aanval over de e-lijn pareren. Jurjen dacht onterecht dat hij gedwongen werd om zijn dame te ruilen tegen toren en loper. Hierna maakte de klok het nog even spannend met af en toe luttele seconden te gaan, maar Derk gaf geen krimp en speelde rustig door tot het mat was. Jurjen bleek een aanwinst voor de competitie en gaat nog menig puntje halen. Let maar op!

Rene speelde tegen Jacob de Chigorin variant van het damegambiet en kwam na Db3 in de volgende stelling:

Hij lijkt hier de druk op te bouwen tegen de zwarte stelling. In een Duitse partij volgde hier echter Lf3, ef3, Pd4, Dd1 en e5. Daarmee was wits initiatief eerst wel verdwenen. Wit won uiteindelijk wel.

Jacob speelde echter Pb4 en kwam langzamerhand met zijn stukken in de knoop. Hij kreeg geen ruimte om zijn ontwikkeling af te maken en na kleine verzwakkingen als b6 werden zijn witte velden erg zwak. Om dan je paard terug te spelen naar b8 om lucht te krijgen ligt niet voor de hand maar was voorlopig wel de redding geweest. Nu maakte Rene korte metten en had op 18e zet het punt binnen.

Jan Bergmans was na lange tijd weer aanwezig en trof Bartele. In een lange partij werd er rustig gebreid met de stukken, waarbij deze angstvallig op de eigen helft bleven. De stelling bleef gesloten en er waren geen open lijnen of diagonalen om het spel te openen. Aan het eind van de avond sloten ze dan ook vrede en besloten het punt te delen.

Koploper Sven speelde tegen nummer twee Siep. In een damegambiet probeerde Siep wanhopig onder de druk uit te komen en tegenspel te vinden. Sven vervolgde rustig zijn plan en gaf geen aanknopingspunten. Voor elf uur had hij het punt binnen. Na drie speelronden heeft hij al afstand genomen van de overige spelers. Wie gaat hem tegenhouden in de race om de titel?

Bij de jeugd konden we alweer een nieuw lid verwelkomen: Ids. Onder leiding van de jeugdleiders werkten de jongens met veel plezier aan de opdrachten om hun talenten te ontwikkelen en speelden natuurlijk nog een partij. Kunnen we hier binnenkort het 12e lid begroeten om het dozijn vol te maken?