Stilte voor de storm in 5e ronde?

Voor de zoveelste keer dit jaar was er een oneven aantal leden op komen dagen voor de interne competitie. 

Derk trof het lot en kreeg het staand nummer. Siep had daarna de nodige moeite om een indeling te maken. Het aantal “tussenronden” werd drastisch ingeperkt naar 3 voordat de computer een oplossing vond.

Jan van Paassen speelde met wit tegen René in een Franse verdediging. Het werd een ongebruikelijke variant. Beide spelers speelden een aantal keren de derde van meest gebruikelijke zetten. Hierdoor ontstond na h6 de volgende stelling:

Deze kwam in de database slechts twee keer voor met beide keren wit als uiteindelijke winnaar.

In dit geval maakte wit zijn ontwikkeling snel af. Zwart verzuimde dit en verloor met de zwartveldige loper een tempo. Wit voerde de druk op veld c7 stevig op en won kort daarop een kwaliteit en kort daarop nog een stuk. René zag er geen heil meer in en na nog geen 20 zetten gingen de punten naar Jan.

Jacob en Siep speelden, in de Mason variant van de damepion opening, ook maar 4 zetten volgens deze theorie. Jacob bracht een loper naar b5, op het oog geen vreemde zet, met een ongevaarlijke penning op het zwarte paard. Later bleek dat hij niet van plan was om loper tegen paard te ruilen en ging hiermee uiteindelijk naar b3. Helaas was de loper daar krachteloos en beet op het graniet van de zwarte pionnenstructuur. Na een verzwakking van de h-lijn leek een aanval hierlangs voor Siep voor de hand te liggen. Hij zag het anders en speelde op de andere vleugel met de nodige dreigingen op de zwarte velden. Na een foutje verloor Jacob een kwaliteit en zag daarna geen kans om de aanhoudende druk te pareren. Na ruim 60 zetten gingen hier de punten naar Siep.

Staande speler Derk was inmiddels gepromoveerd tot sleutelbewaarder en sommeerde de spelers naar de uitgang, na hun op hart gedrukt te hebben om hun kruit voor volgende week te bewaren. Dan staan de eerste ronden van de rapid-competitie op het programma. Hopelijk kunnen we dan een grote opkomst tegemoet zien.