Eerste vrijdag met QR check

Na de laatste corona aankondiging van de regering heeft het bestuur besloten om o.a. de QR code van de deelnemende schakers en andere aanwezigen te controleren. Feitelijk een dag eerder dan nodig maar “je gaat ook niet zwemmen in een vijver met piranha’s omdat het verbodsbord pas morgen bij het zwemwater staat”. Gelukkig hadden de opgekomen schakers en hun begeleidende ouders geen probleem met het tonen.

Nadat het geroezemoes van de jeugd verstomd was, wist Siep drie interne partijen uit zijn trukendoos te halen.

Elger speelde met zwart tegen Lieuwe. In een open partij met allerlei dreigingen verdween opeens de witte dame van het bord. Elger liet Lieuwe hierna niet meer ontsnappen en wist hiermee zijn eerste overwinning bij de senioren binnen te halen.

Jan speelde met wit tegen Rick, die zijn eerste partij van het seizoen speelde. Na de openingsschermutselingen leek Rick iets meer ruimte te hebben en had Jan bovendien een loper buitenspel staan. Toch wist Jan via het centrum ruimte te maken en dit om te zetten in een gevaarlijke aanval. Na venijnige schaakjes stond de koning van Rick ineens midden op het bord en even later schaakmat!

De langste partij van de avond en waarschijnlijk van het seizoen kwam op naam van Siep en Derk. Ze kennen elkaar erg goed, speelden veel partijen in Grijpskerk en reizen bovendien vaak samen terug naar Grunn. Nu bediende Derk zich eens van de Franse verdediging, maar zette dit te rustig tot passief op, toch beducht voor de aanvalskracht van zijn tegenstander? Siep zag even zo goed toch kans om zijn witte dame en loper naar de zwarte koningsstelling te brengen. Derk moest flink in de denktank en zag na Lf6 (!) zijn koning in het gedrang komen. Direct slaan durfde hij niet en zocht via de andere kant naar tegenspel. Na ruil van enkele stukken ging toch de loper er af. Siep had daarna te weinig materiaal om zijn aanval te versterken. Het eindspel was gewonnen voor Derk maar kostte nog veel zetten en tijd. Klokslag 00:00 was het afgelopen en het gebouw verder verlaten!

Na acht ronden hebben vier spelers zich afgescheiden van de rest van het veld. Derk sluit zich door de overwinning op Siep aan. Laatstgenoemde had bij een overwinning de koppositie in kunnen nemen, maar helaas. Volgende week nieuwe kansen.