1e ronde 17/18: wit begint, zwart wint

De interne competitie van schaakclub De Twee Kastelen is op vrijdag 1 september weer begonnen. Op deze avond kwamen 15 schakers op de eerste ronde af om zich met elkaar te meten. Traditioneel speelt dan de onderste helft van de eindstand van vorig jaar met wit tegen de bovenste helft met zwart.

Het leverde dit seizoen een golf aan overwinningen voor de zwartspelers op. Huidig clubkampioen Jeroen Weggen had weinig moeite met Siep Postma. Laatstgenoemde stond na zo'n 16 zetten al mat.

De jeugdige Niels de Vries kon aanvankelijk goed mee met nestor Melle Bosma, maar laatstgenoemde won in het middenspel een stuk na een ongelukkige damezet van Niels, en daarna kon Melle de partij naar zich toetrekken. De andere jeugdspeler, Sven Broersma, had geen kind aan Lieuwe van der Veen.

Rick Weggen en Derk Schuttel waren beide nog niet scherp, maar Rick maakte uiteindelijk de laatste fout. Een spectaculaire partij was die tussen Machiel Oostra en Wiebe van der Velde. Machiel had twee lopers voor de zwarte dame en kreeg een geweldige koningsaanval, maar zag een tussenschaakje over het hoofd waarna hij juist zelf mat ging! De partij tussen Johan van der Velde en Bart Lemstra bleef een tijdlang rustig met een erg gesloten pionnenstructuur. Lemstra kon het initiatief grijpen op de koningsvleugel en won op een bepaald moment een stuk via een penning, en dat was voldoende voor partijwinst. Ten slotte speelde nieuw lid René Wijnstra een spannende partij tegen Aiso Lycklama à Nijeholt, meteen ook de langste partij van de avond. De kansen gingen over en weer, maar helaas gaf uiteindelijk het tijdverbruik van René de doorslag en ging hij in een ingewikkelde stelling door de vlag.