“Volle bak” bij ronde 11

Na de uitwedstrijd in Steenwijk stond de 11e ronde van de interne competitie op de agenda. Met vier partijen werd dit een evenaring van het seizoenrecord. Een teken dat het schaakleven weer wat leven ingeblazen is? Volgende week krijgt het 1e team bezoek van Schaakwoude, dus dat belooft ook weer een gezellige avond te worden.

Jan Bergmans trof Elger Kingma. Over dit treffen kan ik kort zijn. Het krachtverschil was veel te groot en Elger werd bovendien afgeleid door het verplichte noteren. Hij kon hierdoor geen vervolg geven aan zijn overwinning van vorige week en moest al snel opgeven.

Sven, onze sterkste jeugdspeler, speelde tegen Siep met zwart een soort van Siciliaans. Siep koos voor een ongewone opzet en probeerde via f4 tot een koningsaanval te komen. Zwart reageerde door tijdelijk 2 pionnen te offeren. Dit leverde actief stukkenspel op en daardoor kon Sven snel zijn pionnen terugwinnen. Hierna bleef hij duidelijk beter staan. Om dit te neutraliseren probeerde Siep de dames te ruilen, maar dat pakte helemaal verkeerd uit. Via een tussenschaak ging er beslissend materiaal verloren en wierp Siep de handdoek in de ring.

De derde jeugdspeler Jurjen speelde met zwart tegen Rick. Tot in het middenspel ging het lang gelijk op. Rick kon een toren slaan en kwam daardoor materiaal voor. Jurjen had echter compensatie met ver opgerukte centrumpionnen. (toevallig kwam dit thema ook ter sprake bij partijanalyse tijdens de jeugdtraining) Mede door het kortere jeugdtempo kwam Rick steeds verder in de problemen en moest hij de eer aan Jurjen laten.

Twee spelers van DTK 2, Derk en Jan van Paassen troffen elkaar voor hun 6e partij van dit seizoen. In een klassieke Spaanse partij had Derk niet veel inspiratie en beging een klassieke fout door op een penning te spelen tegen een ongerokeerde koningsstelling. Jan kreeg hierdoor ruimtevoordeel en ging er eens goed voor zitten. Door te snel op te rukken met zijn h-pion gunde hij Derk de kans om de stand minimaal gelijk te trekken. Derk vond dat een mooi moment om remise aan te  bieden. Hiermee kwam voor beiden de eerste remise van het jaar in de boeken en pas de 2e in de interne competitie van DTK.

Volgende week de 12e ronde en de externe wedstrijd van ons vlaggenschip.