Ronde 20 met alleen winst voor de witspelers

Na een verlate start, het indelingsprogramma had kuren en Siep liet verstek gaan, konden we verlaat maar toch fanatiek starten met de 20 e speelronde na een handmatige indeling van Sven.

Eindelijk hadden Sven en Albert een datum weten te vinden voor hun bekerwedstrijd. Gezien het ratingverschil en dus een groot verschil in bedenktijd moest Sven snel spelen. Albert liet zich in de opening meeslepen in het snelle spel. Albert maakte hierdoor in de opening een fout, met als gevolg dat deze bekerpartij heel snel beslist was. Sven plaatste zich hiermee voor de halve finale.

Even hierna was ook de partij tussen Jurjen en Lieuwe afgelopen. Lieuwe hoopte tevergeefs op een gelukje en moest de eer aan Jurjen laten.

De partij in de top ging tussen nr 3 en 4. Derk kreeg de Franse verdediging van Bartele voorgeschoteld. Het werd een ruilvariant waarbij Derk bouwde aan druk via de open e-lijn en het voorkomen van de zwarte rokade. In een poging om deze lijn te sluiten overzag Bartele een gemeen paardenvorkje en gaf meteen op vanwege het verlies van de dame.

Rick en Jacob speelden een erg ingewikkelde partij waarin de pionnen de hoofdrol speelden. Vooral de witte rukten langzaam maar gestaag op. Meer dan 20 zetten bleven ze het bord beheersen. Door het ruimtevoordeel van Rick kwam Jacob in de problemen en verloor een kwaliteit. Hierna was het voordeel en de latere winst voor Rick een feit.

De langste partij van de avond kwam op naam van Leffert en René. Pas op de 65e zet moest René de handdoek werpen. In de opening werden al snel de theoretische paden verlaten. Eerst had het nog trekjes van de Konings Indische aanval van het Frans maar het werd al snel improviseren van beide kanten. Na wat speldenprikken, waarbij Leffert met wit steeds een klein plusje had, ontstond de volgende stelling:

Het schaakje van de dame op c1 leek een volgend prikje en de keuze voor Kg2 i.p.v. Tf1 vrij logisch. René zag La6, met duidelijke winstkansen over het hoofd. Hierna verdampte langzamerhand zijn voordeeltje en gaf zijn tegenstander een enorme kans om de partij uit te maken in de volgende stelling:

Uw analist vond hier Tf8 ijzersterk want waar moet de dame naartoe? Leffert koos echter voor het schaakje op f7 en kwam niet veel verder. In het verre eindspel zette hij de boel op scherp door een kwaliteit te offeren voor een vrijpion. René vond de juiste verdediging niet en moest berustten in een nederlaag.

Mede door de indelingsproblemen werd het een latertje maar kunnen vooral de witspelers met plezier terug kijken op de 20e ronde.