(Schijnbaar) Rustige avond in de Schakel

De uitwedstrijd van DTK 1 zorgde voor een uitdaging bij de competitieleiding en de teamcaptain. De eerste wist Siep te strikken om de indeling van de interne partijen voor zijn rekening te nemen. De teamcaptain zag zich voor grotere problemen. Door “buitenland”, “jeugd” en “griep” moest hij een beroep doen op maar liefst drie invallers.

Voor de interne melden zich daarom maar zeven spelers. Dit bleek lastig bij het indelen, aantal tussenronden et cetera. Met enige vertraging konden de drie partijen beginnen. Niet gehinderd door de spiedende blikken van de spelers van het eerste gooiden de zes alle schroom van zich af en zetten de partijen scherp op.

Lieuwe-Aiso waren als eerste uit. Ergens in het middenspel won Aiso een kwaliteit. Zijn stukken op de damevleugel deden nog niet echt mee. Lieuwe vond niet de variant om hiervan te profiteren en moest toezien hoe de zwarte toren oppermachtig werd.

Rene – Niels stortten zich in de avonturen van de Engelse verdediging. Voor de liefhebber: Keres variant van het Bremen systeem. Voor het geval dit onbekend is hieronder de stelling na de 7e zet van wit.De statistieken wijzen uit dat zwart hier beter moet staan. Meestal ruilt zwart de paarden en kan daarna zijn ontwikkeling afronden. Niels besloot tot Lb4+. In het middenspel gaf Rene twee lichte stukken tegen toren en pion. Niels ging voor de koningsaanval maar zag later zijn witveldige loper geheel buitenspel op h3. Na ruil van de dames waren de tegenkansen verkeken en speelde tegen beter weten nog even door.

Machiel en Siep speelden een Schotse partij. Op het scherpst van de snede zochten beiden contant de complicaties op. Na pion winst van wit leek Siep comfortabel te staan maar kreeg problemen om al zijn stukken naar goede velden te dirigeren. Na de dameruil stonden er zoveel stukken aangevallen en gepend dat de toeschouwers er even goed voor gingen zitten. De kansen wisselden bijna per zet en verloop was echt schots en scheef. Uiteindelijk resteerde een eindspel met 2 pionnen voorsprong voor Siep. Het zwarte paard leek buitenspel te staan maar hoe hiervan te profiteren? Intussen kwam de melding binnen dat DTK 1 een voorsprong had genomen van 1-4. Na een onnauwkeurigheid van Siep won Machiel een pion terug maar wat erger was, kort hierna kon hij zijn paard offeren tegen de laatste pion. Wegens ontbreken van matmateriaal REMISE! Met een uitroepenteken vanwege het hoge amusementsgehalte.

Bericht uit Sint Jacobiparochie: Wiebe staat drie pionnen achter, Bartele en Jan min of meer gelijk. Even later: Wiebe verliest en Bartele lijkt te verliezen. Later wordt de spanning nog groter: Jan blundert en Bartele worstelt nog. Na mijn rit door donker Buitenpost zet ik Siep af bij zijn huis en krijg ik door: 4-4!