Intern ronde 23

Deze vrijdag waren er 6 partijen in de interne. Koploper Jeroen Weggen en Pieter Bronsema hadden een heel interessante strijd.

Pieter offerde vlak na de opening een pion voor aanvalskansen. Hierna had hij verschillende veelbelovende mogelijkheden:Stelling na 14. Dd2. Hier komen de volgende zetten in aanmerking voor zwart: 14. ..Pe5 (beste volgens Stockfish), 14. ..Pxf2, 14. ..Ld4, 14. ..Le5, 14. ..Df6 en 14. ..Txf4. Pieter koos uiteindelijk voor deze laatste zet, maar dit pakte niet helemaal goed uit. Jeroen kon namelijk dameruil afdwingen, en had vervolgens een kwaliteit meer. Hij gaf deze kwaliteit later terug om zijn sterke vrijpionnen naar de overkant te kunnen brengen. Pieter gaf op toen promotie niet meer te voorkomen was.

Sven Broersma tegen Aiso Lycklama à Nijeholt werd remise. De opening ging gelijk op; toen het centrum werd geopend bleef Sven met een zwakke d-pion zitten en deze verloor hij uiteindelijk ook. Hierna werd de partij remise gegeven, ik heb niet precies meegekregen waarom.

Melle Bosma tegen Jan Brouwer leek snel afgelopen te zijn toen Melle al vroeg 3 pionnen won. Brouwer rechtte echter de rug en kwam aardig terug in de partij. Pas in het verre dame-eindspel wist Melle de winst binnen te slepen toen hij dameruil kon afdwingen.

Machiel Oostra tegen Wiebe van der Velde was een spannende partij. In het middenspel stond Wiebe's koning niet zo lekker op f7, en Machiel had een gevaarlijke aanval. Ook toen de dames eraf gingen stond wit nog duidelijk beter. Vervolgens werd er afgewikkeld naar een toreneindspel en waren de scherpe kantjes er wel af, dus werd er tot remise besloten.

René tegen Lieuwe duurde niet al te lang, want laatstgenoemde liet zijn dame instaan. Ten slotte Niels de Vries tegen Siep Postma. Niels speelde aardig tegen, maar later in de partij kostte een onoplettendheidje hem een toren en daarmee de partij.