DTK 1 sluit matig seizoen goed af

Bij de gezamenlijke laatste ronde op dinsdagavond 9 april in het Kalverdijkje stond er niet veel meer op het spel. Philidor 2 had de vorige ronde reeds het kampioenschap veilig-gesteld. DTK stond vooraf aan de laatste ronde op de 4e plaats, bij een gedegen overwinning op de nummer laatst Westergoo en wat meezittende resultaten zou DTK nog 2e kunnen worden.

Het werd een voortvarende, eigenlijk vrij saaie wedstrijd die DTK met 4-0 won. Sven Broersma, die van tevoren nog grapte dat hij wel weer als laatste klaar zou zijn, liet zijn tegenstander Harm Jan Dijkstra geheel kansloos. Sven speelde een strakke pot - wit kon dames ruilen, maar zijn resterende stelling (vooral de damevleugel) bleek gatenkaas. Tegen 21:30 was het punt al binnen.

Bart Lemstra scoorde de 2-0. De zwartspeler leek behoorlijk wat druk op Bart's koningstelling te zetten. Het kwam tot een stukoffer van zwart, en ook na dameruil zag het er nog gevaarlijk uit voor wit met actieve zwarte torens op de tweede lijn. Maar Bart toonde gedecideerd aan dat het zwarte spel niet zoveel in hield, en dat zijn extra stuk van beslissende waarde was.

Aan bord 1 kreeg Jeroen Weggen met de zwarte stukken een prettige aanvalsstelling, maar ook na dameruil hield hij een prettige stelling - prachtveld op d5 voor zijn paard, en de witte pion op h5 was zwak. Toen wit alle torens afruilde kon Jeroen toeslaan met de zet ...f5! die minstens een pion won. Niet lang daarna won Jeroen een tweede pion, en enkele zetten later ook de partij.

Toen was Pieter Bronsema aan bord 4 nog bezig. Zoals wel vaker werd het een aggressieve partij, waarbij Pieter al op zet 2 een pion offerde. Later won hij deze terug en kreeg hij een paar gevaarlijke vrijpionnen, maar zwart had goed spel over de verzwakte lichte velden in Pieter's koningsstelling. Na dameruil bleken de vrijpionnen van wit toch wat belangrijker. Pieter kon de zwarte stukken vastzetten en even later een pion tot de achterste rij brengen: 1-0.

Zo eindigde de laatste wedstrijd in 4-0 - een uitslag die, gezien de sterkte van sommige tegenstanders, dit seizoen eigenlijk wat vaker op het scorebord van DTK 1 had moeten pronken. Maar zoals de titel zegt, DTK had een matig seizoen. Reeds in de eerste ronde was er de verpletterende 3,5-0,5 nederlaag op bezoek bij Jurjen Tolsma. Ook de 2-2 tegen Emanuel Lasker was volstrekt onnodig - 2 partijen die de DTKers al heel snel verloren! - en ook in de wedstrijd tegen SC Leeuwarden 2, die met 2,5-1,5 gewonnen werd, ging het allerminst van een leien dakje (zowel Jeroen als Bart moesten terugkomen uit duidelijk verloren stellingen).

Nu werd DTK op de valreep nog tweede omdat zowel Franeker als Lasker 2 de laatste wedstrijd verloren. Volgend jaar moeten we toch echt afgetekend kampioen worden, na meerdere seizoenen van matige resultaten. Maar goed, we zien september 2019 wel hoe we er voorstaan, om dan onze snode plannen te bedenken.