DTK 1 wint 2x in 5 dagen

Vanwege een technisch probleem kon er vorig weekend geen verslag van de bekerwedstrijd DTK 1 - Bakkeveen 2 (vr 29 nov) geplaatst worden. Dinsdag 3 december moest DTK alweer uit tegen SC Leeuwarden 2, dus nu twee wedstrijden in 1 verslag.

FSB-beker: DTK 1 - Bakkeveen 2 4-0

De uitslag doet een walkover vermoeden, maar dat was niet het geval. Wel ging DTK voortvarend van start. Invaller Wiebe van der Velde (die de laatste weken goed in vorm is) kon aan bord 4 een mooie stoomwals van pionnen op de koningsvleugel in gang zetten. Hiermee won hij een stuk en bleef hij een sterke aanval houden. Zijn tegenstander kon hier niks tegenin brengen: 1-0.

Jeroen won aan bord 1 een pionnetje, waarna de witspeler toch wat vage tegendreigingen tegen de zwarte koning op de damevleugel kreeg. De paardinval van wit (Pxc6 gevolgd door Pxa7+) werkte echter averechts; Jeroen kon dit paard insluiten en buitmaken, waarna wit het opgaf - hij had geen enkele compensatie voor het stuk (2-0).

Sven Broersma speelde aan bord 2 en had een lange manoeuvreerpartij. Hierbij kwam hij - door de juiste stukken af te ruilen - gaandeweg toch wat beter te staan, en werd er afgewikkeld naar een eindspel dat duidelijk beter voor hem was. Hierin verloor zwart 1, later een tweede pion en kon hij opgeven.

Rest de partij van Pieter Bronsema aan bord 3. Eigenlijk was hier lange tijd weinig aan de hand. In het laatste speeluur wilde Pieter niet langer afwachten en koos hij voor een speculatief stukoffer waardoor hij een aanval over de h-lijn kreeg (objectief gezien deugde het niet). Met nog enkele minuten op de klok zag de witspeler het echter niet allemaal meer en werd hij pardoes mat gezet.

De volgende bekerronde speelt DTK 1 thuis tegen Mid-Fryslan 1 in januari; die wedstrijd zal een stuk pittiger worden.

SC Leeuwarden 2 - DTK 1 0,5-3,5

Door afgelopen dinsdag op routine de wedstrijd van SC Leeuwarden te winnen sluit DTK 1 het jaar toch met een goed gevoel af. Het was een wat aparte wedstrijd - aan de ene kant het speeltempo: ieder begon met een kwartier minder, klaarblijkelijk omdat SC Leeuwarden op tijd het wijkcentrum in Bilgaard moet verlaten.

Aan de andere kant telde ik wel zo'n 21 (!) interne partijen. SCL heeft de grootste interne competitie van alle Friese schaakclubs, en het is best leuk om dat een keer mee te maken. Overigens was het overgrote deel van de partijen al voor 10 uur afgelopen, maar dat terzijde.

Onze wedstrijd verliep - mede door het snellere speeltempo - ook vlot. Zelf kwam ik tegen Wesley Bloemsma al vrij snel gewonnen te staan:


Stelling na 8... Dxd4. Zwart dreigt mat op d1, maar na 9. Lh6! zijn de rollen omgedraaid: d1 is gedekt en plots dreigt er mat in 1 op f8. De toren kan ook nergens heen, dus het beste wat zwart kan doen is 9... Dxb4 10. Dxf8+ Dxf8 11. Lxf8 en omdat het paard op c3 in staat bleef wit een toren voor.

Ook Sven wist zijn partij al gauw naar zijn hand te zetten, kon een aanval op de koningsvleugel opzetten en maakte het met een leuke combinatie af:


Hier speelde Sven 18. Th8+! Kxh8 19. Pxf7+ en zwart gaf het op.

Pieter had ook niet veel moeite het punt binnen te halen. Zijn tegenstander offerde iets te enthousiast - nadat de dames al waren geruild - een stuk. Pieter speelde het secuur tegen waardoor wit nooit voldoende compensatie kreeg en haalde de winst even accuraat binnen.

Bart speelde net als vorig jaar tegen René Wolfslag. Misschien is René een soort angstgegner voor Bart. Vorig jaar kwam René volledig gewonnen te staan tegen Bart, maar hij zag toen mat in 3 over het hoofd en verloor daarna zelfs nog.

Deze keer was de partij iets regelmatiger. Bart offerde in de opening een pion, maar vond daarna niet de juiste weg waardoor de compensatie uitbleef (die er bij correcte voortzetting zeker was geweest). Toch was het moeilijk voor René om met pluspion vorderingen te maken. Op een bepaald moment kwam er daarom een remiseaanbod dat Bart aannam (3,5-0,5). Zo konden we tegen 22:30 alweer naar huis.

De volgende wedstrijd is in het nieuwe jaar, en wel op vrijdag 10 januari - dan spelen we thuis tegen Schaakwoude 2. Lijkt me een goed idee om de reeks gewonnen wedstrijden dan voort te zetten.