DTK naar finale FSB-beker!

Er wordt eindelijk weer geschaakt! Waar het reguliere interne seizoen allang voorbij is (normaliter is eind april de laatste ronde), zag de FSB kans om de nog altijd niet voltooide FSB-bekercyclus van het seizoen 2019-2020 alsnog af te maken, nu de regels het eindelijk toelaten. Oftewel, dinsdag 22 juni kon in Leeuwarden de halve finale Philidor 2 - DTK ingepland worden.

Philidor 2 is een tegenstander die ons in het verleden vaak dwars heeft gezeten en qua rating ook niet echt voor ons onder doet, dus we wisten dat het een lastige wedstrijd ging worden. Achteraf gezien was DTK op alle borden ietsje scherper en kon uiteindelijk met een (iets geflatteerde?) 3,5-0,5 winst naar huis keren. Het moge duidelijk zijn dat na de lange periode dat het clubschaken stil heeft gelegen, er bij de meeste spelers nog wedstrijdritme ontbreekt.

Jeroen bracht de 0-1 op het scorebord. Tegen Rein de Boer was er lange tijd niet zoveel aan de hand. Rein had wat meer ruimte maar kon het juiste plan niet vinden. Jeroen wist het initiatief over te nemen en niet lang daarna beging Rein een fout waardoor Jeroen met een truc een stuk en de partij won.

De wedstrijd was zeker niet beslist - de stelling van Bart aan bord 2 was op z'n zachtst gezegd verdacht, Sven stond aan bord 3 ongeveer gelijk maar wel met 40 minuten minder op de klok, en Pieter had een pionnetje gesnoept maar zijn tegenstander had (mijns inziens) goede compensatie. Het kon nog alle kanten op.

De partij van Sven wikkelde af naar een eindspel, en de DTKer deed in dat eindspel een paar nauwkeurige zetten waarna de witspeler maar remise aanbood. Gezien de stand en zijn tijdsvoordeel had hij misschien nog een tijdje hiermee kunnen wachten, maar gezien de stelling was het aanbod inderdaad terecht. Sven nam het in elk geval aan (0,5-1,5).

De partijen op borden 2 en 4 gingen beiden door tot in de uitvluggerfase. Hierbij was het vooral bij Bart lange tijd onduidelijk wat er ging gebeuren. Pieter daarentegen wist na enige verwikkelingen zijn pluspion te behouden tot in een eindspel waarin beide spelers 2 torens en een paard hadden. Hierin liet hij uiteindelijk zijn tegenstander de pion terugwinnen, maar met een addertje onder het gras: aan het einde van de slagenwisseling zat er een paardvork in de stelling, dus in plaats van pion kwam Pieter nu een gezonde kwaliteit voor! Technisch gezien was het nog niet beslist, want 2 torens tegen paard+toren met elk 3 pionnen op de koningsvleugel is in theorie niet zo makkelijk te winnen. In de praktijk won Pieter echter nog een pion en niet veel later kwam er zelfs mat op het bord (0,5-2,5)

Daarmee was de wedstrijd reeds beslist en was de partij van Bart alleen nog leuk voor het publiek. Waarschijnlijk geen hele goede partij, maar zeker vermakelijk. Tegenstander Oene Schriemer had op verschillende momenten een gevaarlijk initiatief, maar wist er niet iets concreets uit te halen. Ook Bart leek een paar keer heel overwegend te staan, maar dit voordeel verdween ook weer. In de uitvluggerfase werd afgewikkeld naar een eindspel waarin Oene heel goed stond, maar toen zag hij pardoes een paardvork over het hoofd die hem een kwaliteit kostte. Hierna liet Bart niet meer los, alhoewel het nog een aantal zetten duurde voordat hij de vis op het droge had. (0,5-3,5)

Door deze winst staat DTK voor het eerst in heel lange tijd in de bekerfinale van de FSB. Het zal zeker meer dan 10 jaar geleden zijn dat we zover zijn gekomen, dus we hopen van de kans gebruik te maken om de beker ook daadwerkelijk mee naar huis te mogen nemen. Maar dan moet er nog één lastige horde genomen worden.

Komende vrijdag is de andere halve finale tussen Lasker 1 en Philidor 1 - op papier de twee sterkste teams van de FSB. Wij wachten af welke tegenstander uit de koker rolt, en wanneer de finale ingepland kan worden (zal nog een heel karwei worden met de zomervakantie in het vooruitzicht).