DTK begint hoofdklasse-avontuur met verlies

Nadat het meerdere seizoenen op rij is nietĀ gelukt om promotie af te dwingen, kreeg DTK 1 - op basis van ratinggemiddelde - nu toch de kans om een keer mee te doen in de hoofdklasse van de FSB. De eerste wedstrijd was afgelopen maandag op bezoek in Akkrum bij Mid-Fryslan 1.

Met Johan Adema als invaller voor Bart Lemstra begonnen we vol goede moed aan de wedstrijd. Lange tijd zag het er ook goed uit, want Johan en Jeroen hadden uitstekende stellingen. Sven stond lang wat minder, maar kwam langzamerhand terug in de partij. Alleen Pieter heeft nooit echt kans gehad op meer dan een halfje.

Alle partijen werden pas in het 4e speeluur beslist. Pieter gooide als eerste de handdoek in de ring. Met een pionoffer lokte hij de witte koning naar g3, maar er was geen goed vervolg voor zwart. De witspeler consolideerde de stelling, had extra materiaal en ook een betere pionstructuur, en de winst was een kwestie van tijd.

Jeroen stond vanuit de opening beter, vooral dankzij een monsterlijk paard op c6, en hield groot voordeel tot in het eindspel. Hierin vond hij echter niet de juiste winstweg:


Stelling na 25... Ta8. Hier had Jeroen kunnen winnen met 26. h4! waarna zwart niets meer kan. Wit speelt de toren naar c3, de koning naar a4 en laat de b-pion naar voren komen.

In plaats daarvan volgde 26. Kg2? g5 27. hxg5 Lxg5 28. b4 Ke8 29. b5 (waarschijnlijk te optimistisch) axb5 30. a6 Kd7 31. Pe5+ Ke7 32. a7 Ta8

Hier kan wit alleen nog remise houden met 33. Tf1! en dan bijvoorbeeld 33... Lf6 34. Pg6+ Kf7 35. Pe5+ met zetherhaling (als de zwarte koning naar g7 gaat is Pc6 sterk).
Er volgde helaas 33. Tb1? Lf6! 34. Pc6+ Kd6 35. Tc1 b4 36. Pxb4 Txa7 en zwart won later.

Johan speelde een prima partij aan bord 4 en kwam al gauw beter te staan. Hierna kon hij met tegengestelde rokades consequent een aanval op de witte koning opzetten.

Hier speelde Johan ...Ta6, wat zeker niet verkeerd is, maar nog beter is Dxa3+! Kxa3 Ta6 mat! Het deerde echter niet, want later bleek de aanval alsnog beslissend.

Sven stond tegen Roelof Kroon aanvankelijk minder, maar kwam gaandeweg terug in de partij. Van het middenstuk heb ik wat gemist, maar ik begreep dat het op een bepaald moment chaos op het bord was - beide koningen op h1 en h8 stonden onveilig. Sven had een stuk meer, maar Roelof had twee gevaarlijke vrijpionnen op e4 en f4.

Toen de dames geruild werden had Sven toe kunnen slaan:

Hier speelde Sven 33. Lxg2 en na 33... f3 was hij genoodzaakt een van de lopers terug te geven om de pionnen tegen te houden.
Sterker is 33. Kxg2! en na 33... e3+ 34. Kg1 Lf3 35. Ld3 kan de witte koning de pionnen tegenhouden en hoeft wit geen stuk te geven. Wit staat daarna gewonnen vanwege stuk meer.

Al met al jammer van de uitslag, want de kansen waren er zeker. De marges in de hoofdklasse zijn kleiner dan in de 1e klasse, dus elke wedstrijd is het alle hens aan dek. Om te beginnen volgende week vrijdag thuis tegen De Donger.