DTK wint nipt van Schaakwoude

De FSB-competitie wordt weer hervat. Vorige week een nipte winst van DTK 2 op bezoek in Steenwijk, deze vrijdag ontving DTK het eerste team van Schaakwoude. Een weerzien met oude bekenden.

Toen DTK 1 nog KNSB-competitie speelde, waren Schaakwoude-spelers Gerben van der Heide en Jan-Sybren Zagema enkele jaren lid van ons eerste team (Schaakwoude 1 bivakkeerde destijds in de promotieklasse van de FSB, de landelijke en regionale competities waren toen nog aan elkaar gekoppeld). Deze keer zaten ze aan de andere kant van het bord.

Na een welkomstwoordje van onze voorzitter Ben werden de klokken iets na 8 uur ingedrukt. Het werd een spannende wedstrijd, met op de meeste borden wisselende kansen, en alle partijen waren pas na half twaalf afgelopen.

Ik mocht zelf op bord 1 tegen Ronald van der Veen spelen. De partij leek lang ongeveer gelijk op te gaan. Blijkbaar (geeft de computer direct aan) was er in het middenspel wel een misser van mijn kant waarna Ronald een kwaliteit had kunnen winnen. Gelukkig zagen we het allebei niet. In het vervolg raakte de pionstructuur van de witte koningstelling licht verzwakt, waar ik optimaal gebruik van kon maken:


Stelling na 35. Dd4. Wit kan bijna niets, de koning kan niet zetten, de toren en dame mogen niet van de d-lijn vanwege de dreiging ...Tc1+ en mat. Tegelijkertijd heeft zwart geen winnende combinatie voorhanden zolang wit stug op de d-lijn blijft met toren+dame.
Gelukkig kon ik me een klassiek pionneneindspel herinneren, Cohn-Rubinstein, met een vrijwel identieke pionstructuur. Rubinstein kon daar met de koning naar h3 lopen, waarbij de witte koning de h2-pion moest blijven dekken, en vervolgens won zwart fraai.
Daarom: 35... Kg6! (wint een belangrijk tempo voor het pionneneindspel) 36. Dd8 Tc1+ (nu is het juiste moment voor afruil) 37. Td1 Txd1+ 38. Dxd1 Dxd1+ 39. Kxd1 Kh5 40. Ke2 Kg4 41. f3+ Kh3 42. e4 Kxh2 en ik won een paar zetten later met de h-pion.

Belangrijk was in mijn ogen de variant 41. Kf1 Kf3! (zie stelling)

Dit is de stelling die ik voor ogen had na 35...Kg6. Zwart wint omdat wit op een bepaald moment met de koning moet zetten. Na Kg1 wint zwart met ...Ke2 en naar de damevleugel lopen, na Ke1 wint ...Kg2 en ...Kxh2.

Sven zette ons op 2-0. Hij moest in de opening wel flink wat tijd investeren, want had zichzelf 'per ongeluk' tot een pionoffer gedwongen dat door Gerke Ros werd aangenomen. Het bleek echter goed uit te pakken en resulteerde in een stelling met ongelijke lopers waar de loper van Sven toch duidelijk beter was dan die van Gerke. In het daaropvolgende eindspel offerde Sven een kwaliteit voor een paar pionnen (volgens mij had hij uiteindelijk liefst 4 pionnen voor de kwal). Direct aan het begin van dit eindspel had Gerke het Sven moeilijk kunnen maken, maar greep de kans (gelukkig) niet. Het duurde daarna nog een tijdje voordat de vis op het droge was, maar langzaam maar zeker schoof Sven het eindspel naar winst.

Pieter maakt een pionnetje meer of minder niet zoveel uit, en dat bleek wel weer eens. Het zal niet helemaal volgens de theorie zijn geweest, maar Pieter kreeg wel praktische kansen. Jan Sybren wist ondanks naderende tijdnood goed te keepen, en wist Pieter te dwingen tot dameruil. In dit eindspel had wit een kwaliteit meer tegen een pion; zwart had goede compensatie. Achteraf bleek dat Pieter's grootste winstkans aan het begin van dit eindspel was, want hij had de pion terug kunnen winnen en dan gewoon een kwaliteit meer gehad. Maar hij koos helaas voor een ander plan, waarna zwart nog lang moest verdedigen maar altijd binnen de remise-marge bleef.

Leffert speelde aan bord 3 tegen Gerben. Lange tijd leek het een vrij rustige, gelijkopgaande partij. Ook met tegen-gestelde rokades was er nog niet veel aan de hand. De pionstructuur raakte behoorlijk geblokkeerd, en Leffert koos daarop (neem ik aan) om passief op remise te gaan spelen, want pionnen vooruitschuiven zou alleen een verzwakking van zijn stelling betekenen. Gerben wilde nog wel wat proberen op de damevleugel. Na een onoplettendheid na 3,5 uur spelen kon Gerben plots de stelling rond de zwarte koning openbreken en dit leidde helaas tot materiaalverlies of mat.

Een belangrijke 2,5-1,5 overwinning voor DTK mits we in de hoofdklasse willen overleven. De huidige stand waarbij DTK 5e staat is natuurlijk vertekend, want er moeten nog meerdere wedstrijden ingehaald worden. Lasker heeft zelfs nog geen enkele wedstrijd gespeeld voor zover ik kan zien, omdat ze de eerste ronde vrij waren en ronde 2-4 afgelast werden...