DTK verliest 2,5-1,5 van Philidor 2

Afgelopen dinsdag speelde ons eerste team op bezoek in Leeuwarden tegen Philidor 2 de 6e ronde, waarbij opgemerkt dat er nog twee rondes ingehaald moeten worden en DTK 1 ronde vrij had, waardoor dit in feite de 3e wedstrijd was. Het werd een spannende pot net als tegen Schaakwoude; dit keer met DTK net aan de verkeerde kant van de score.

Bij afwezigheid van Pieter en Bart die beiden niet konden, waren Leffert en Johan beschikbaar als invallers. Johan zette de partij tegen Egbert Wind mooi op, het zag er in ieder geval inspirerend aggressief uit! Helaas liet Johan zich verleiden tot de zet dxc5. Het zag er leuk uit, maar in feite werd hiermee de a1-h8 diagonaal geopend voor zwarts dame en loper (op f6 en g7) richting de witte koning (op c1). Zwart nam het initiatief inderdaad over en Johan kwam verder in de knoei met zijn paarden op de damevleugel. 0-1.

Ik kon de stand gelijktrekken aan bord 1 tegen Oene Schriemer. Kwam goed uit de opening, meer ruimte en betere ontwikkeling dan zwart. Later wat geknoei waardoor pionoffer(s) eigenlijk noodzakelijk waren. Zoals het ging kreeg ik goede compensatie voor de geofferde pion. Zwart stond onder hevige druk, en ik won de pion al gauw terug met behoud van die druk. Niet veel later kwam mijn dame beslissend binnen via de zwarte velden, en het einde was wel leuk:


Stelling na 38... Ke7. Ik had gezien dat 39. Dxh7 niet zo duidelijk is na 39... Tg8, want de witte dame raakt opgesloten. Dus speelde ik 39. Lb3! met de dreiging binnen te vallen op e6, want de loper op f7 staat gepend. Waarschijnlijk moet zwart de dame opgeven voor toren+loper, waarna het eindspel vrij eenvoudig gewonnen is voor wit. In de partij volgde echter 39... Kd6 40. Dxf7! Kxe5 41. Df4#


Zwart heeft de kwal gewonnen maar staat mat, midden op het bord. Een leuk einde. (1-1)

In de uitvluggerfase waren Sven (bord 2) en Leffert (bord 4) nog bezig. Sven had tegen Rein de Boer een redelijk gelijkopgaande partij maar wel voortdurend een flink nadeel op de klok. Bij aanvang van eindspel van dame+paard tegen dame+loper bood Sven remise aan; dit werd geweigerd. Enkele zetten later waren de rollen omgedraaid: in eindspel van paard tegen loper bood Rein remise aan, maar Sven weigerde! Hij meende namelijk op winst te moeten spelen omdat Leffert slecht stond. Klopte grotendeels ook. Helaas ging de winstvoering van Sven te ver en zag hij een variant over het hoofd waarin hij mat werd gezet. (1-2)

Leffert verloor tegen Eelke Heidinga een belangrijk tempo in de opening en stond daarna de rest van de partij gedrongen. Op het eind was er een eindspel van toren + 2 lichte stukken ontstaan waarin wit nog steeds een behoorlijke drukstelling had. Eelke bood gezien de stand remise aan en Leffert hoefde hier niet lang over na te denken. Een beetje jammer, maar er zat waarschijnlijk niet meer in; het vermoeden is dat bij 1,5-1,5 stand ipv 1-2 Eelke nog wel een tijdje had doorgespeeld en had gewonnen, alhoewel alles natuurlijk kan gebeuren in de uitvluggerfase.

Kortom: we hebben aan 2-2 kunnen ruiken, maar het zat er helaas net niet in.