Bekeravontuur van Derk + 15e ronde intern

Zelf ben ik geen groot liefhebber van bekerwedstrijden. Viertallen sowieso niet, omdat 2-2  dan nog geen resultaat is, maar de voorbode van een snelschaaksessie rond middernacht. Meestal weet ik me te drukken voor deze wedstrijden en heb dan ook maar 1 actieve herinnering aan een bekerwedstrijd. In Franeker toen “het Pion” nog actief was. Naast mijn remise was er een klein incidentje waar ik de details niet meer van weet.

Nu dus opgetrommeld voor de bekerwedstrijd tegen Steenwijk 1. Wel een ander kaliber dan de competitiewedstrijd tegen Steenwijk 5. Weleens vaker in 1 seizoen tegen teams van dezelfde club gespeeld maar nog nooit met zo’n groot verschil. Tijdens ons bezoek aan Onna speelde dit eerste team tegen Lemmer en volgens mij in dezelfde opstelling. Mijn verwachting dat ik op het vierde bord tegen Henk van Dijken zou spelen kwam uit en ik had toen ook even bij zijn partij gekeken.

Deze week had ik een artikel gelezen waarin een Franse partij aangehaald werd waarbij de zwartspeler een, in ogen van de schrijver, bekend trucje uithaalde. In mijn middagvoorbereiding had ik deze partij nagespeeld om het trucje te leren en toen na loting bleek dat ik zwart had en Henk met e4 opende, lag mijn keuze voor het Frans wel vast.

Het werd geen doorschuifvariant maar de Tarrasch, wat vaak tot scherp spel leidt. Voor mij was de opdracht niet te (snel) verliezen dus zocht ik in eerste instantie naar vereenvoudigingen.

Met het schaakje op b4 geef ik Henk de afweging om eventueel de lopers te laten ruilen of de koning naar f1 te spelen. Ik had nog niet besloten om te ruilen maar eventueel Le7 te spelen. Henk speelde Kf1 wat ik niet verwacht had en is in mijn ogen toch minder goed.

Na wat schermutselingen in het middenspel had ik steeds een klein plusje, zeker toen ik de witveldige lopers wist te ruilen en Henk met f3 zijn torens probeerde te verbinden en daarmee zijn koning in een indirecte dreiging liet staan. In een poging zijn stukken te centraliseren en mij niet een sterke vrij-pion te geven, stortte zijn stelling pardoes in elkaar na een aftrekschaak. Met een afgesneden koning en een paard dat gebonden zou worden aan een vrijpion op c2 gaf hij op. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes (volgens computer) ben ik content met deze partij en zal deze avond wel een tijdje in mijn actieve herinnering blijven, ook omdat we een gemeenschappelijke kennis (Prins) hebben en Henk een tijd in Frankrijk heeft gewoond.

Naast de bekerwedstrijd waren er nog 3 interne partijen.

Siep won van Lieuwe. Naar eigen zeggen ging dat niet zonder de nodige moeite.

Rick speelde tegen een gast, Ate, als ik de naam goed verstaan heb. Met enig geluk wist hij aan het langste eind te trekken. Of kwam dit meer door de onervarenheid van Ate vanwege het spelen met klok. De opstap van thuis naar clubschaker (waar we ook nog leuk boekje van hebben in de bieb) is vooral door deze klok en het noteren vaak even wennen.

  

Jacob speelde tegen René. In een nagenoeg gelijke stelling speelde Jacob hier Kh3.

Na e5 kon de Koning het beste op zijn schreden terugtreden. Weliswaar gaat er een pion verloren, maar de stelling blijft wel speelbaar vanwege de dubbelpion op de d-lijn. De pion naar g4 is echter dodelijk vanwege het vorkje met het paard.

In de stand verandert er door deze uitslagen weinig. Met het voorjaar inzicht kunnen we ons opmaken voor de beslissende fase in de competitie.

Mede dankzij mijn winst in het bekerduel wonnen we met klinkende cijfers 3.5 – 0.5. Elders is daar binnenkort vast meer over te lezen. Met nog inhaalwedstrijden en een vervolg in de bekercompetitie loopt de agenda voor de eerste team spelers aardig vol.