DTK redt punt tegen drietal Lasker

Afgelopen vrijdag de wedstrijd DTK 1 - Lasker 1. Een tegenstander die we nog goed kennen van de FSB-bekerfinale vorig seizoen, en dus nog een appeltje mee te schillen hebben, alhoewel een paar spelers van dat bekerteam dit jaar meedoen onder de naam 'De Rode Loper'.

Toch is Lasker 1 qua rating nog steeds het sterkste team van de hoofdklasse. We werden van tevoren door de gasten ingeseind dat Lasker met een man minder zou komen - een plotselinge verhindering, en het tweede team van Lasker had ook een wedstrijd en kon dus geen invaller leveren... Bij ons overleg wie er wel een avond wou overslaan. Bart zou de volgende dag op vakantie gaan, dus een avondje vrij kwam hem wel goed uit. Aan de andere kant een beetje jammer misschien, want we hebben dit seizoen nog niet als viertal in onze 'vaste' opstelling kunnen spelen...

Ook met automatische 1-0 voorsprong zou het een lastige wedstrijd worden, en dat bleek wel: na een uur spelen stonden de DTKers allemaal duidelijk slechter. Ik zag de bui al hangen, maar gelukkig vertaalde zich het uiteindelijk niet in drie verliespartijen.

Zelf speelde ik aan bord 1 tegen Tjalling Wiersma. In de opening werd ik verrast, en rond zet 10 koos ik het verkeerde plan waarna ik zonder tegenspel gedrukt kwam te staan en in hogere zin al verloren stond. Wit kon makkelijk een aanval opzetten op de koningsvleugel, en rond zet 25 ging ik mat over de zwarte velden. Een vrij eenzijdige partij.

Sven kreeg met wit door Rienk Sijbesma een gambiet voorgeschoteld en nam het aan. Aanvankelijk leek Rienk de overhand te krijgen, maar speelde het vervolg misschien niet energiek genoeg. Sven kwam met de tegenstoot e3-e4 waarna hij zijn paard op c4 kon installeren. De dames verdwenen van het bord en Sven kon proberen wat van zijn pluspion te gaan maken - en dat lukte:


In deze stelling is de koningsvleugel in wits voordeel geopend en staat wit met twee extra pionnen duidelijk gewonnen, ook al zou er geen combinatie in zitten. Die is er echter wel, en het slot was wel aardig: 1. Lxe7 Kxe7 2. Tg7+ Tf7 3. Txf7+ Kxf7 4. Pd6+ en de toren op b7 gaat verloren dus zwart gaf het op. Overigens verliest zwart ook een toren na 1... Txe7 2. Pd6+ Kf6 3. Tdf3+.

Blijft de partij van Pieter over. Zoals gezegd, ook hier ging het vanaf het begin niet zo goed. Pieter stond gedrukt, en vertelde mij dat hij kans zag om dames te ruilen maar hierbij getruct werd: bij de dameruil zou wit via een tussenschaakje met zijn paard een stuk winnen. Pieter koos daarom ervoor om de dames op het bord te houden, maar bleef wel gewoon een stuk achter. In de analyse achteraf bleek dat hij misschien een paar pionnen voor het stuk had kunnen krijgen, maar in de partij bleef de compensatie uit en moest Pieter zich uiteindelijk gewonnen geven.Opnieuw 2-2 tegen Lasker dus, en vooraf gezien zou ik ontevreden zijn (want we begonnen met 1-0 voorsprong), maar achteraf had het ook 1,5-2,5 of 1-3 kunnen zijn, terwijl winst er niet echt in heeft gezeten.

De huidige stand in de hoofdklasse is nog wat troebel, want lang niet iedereen heeft evenveel wedstrijden gespeeld. Voor Lasker was dit bijvoorbeeld nog maar de 2e (!) wedstrijd. Voorlopig staat DTK 6e, wat net boven de degradatiestreep is (er degraderen dit jaar drie van de negen teams). Voor ons nog vier wedstrijden te gaan, waarbij we zeker nog wat punten moeten sprokkelen - minstens 4 punten zou ik zeggen. Het goede nieuws is dat (vind ik) we van elk team kunnen winnen.