DTK 1 boekt belangrijke zege

Het zijn drukke weken voor het eerste team, met drie wedstrijden in evenzoveel weken. Donderdagavond 7 april was de eerste van de drie, een inhaalwedstrijd uit tegen De Rode Loper. 

We zouden aanvankelijk een primeur hebben, namelijk de eerste thuiswedstrijd van de Rode Loper in het echte thuishonk in een pand in het centrum van Leeuwarden, maar vanwege de kou besloot de thuisploeg toch maar uit te wijken naar de vaste speellocatie van Schaakclub Leeuwarden in Bilgaard. (Die spelen overigens op een andere avond dan de donderdag, dus we zaten in een klein zij-zaaltje in plaats van op een podium in een grote zaal waar 20+ partijen bezig zijn...)

Hoe dan ook, de wedstrijd begon stipt om 20:00. Aanvankelijk zag het er deels gunstig, deels zorgelijk uit. Pieter en ik kregen prima stellingen uit de opening. Johan, die voor de zieke Bart inviel, stond waarschijnlijk gelijk na zo'n 10 zetten, alhoewel dat snel in zijn voordeel zou omslaan. Alleen de stelling van Sven (die tegen Dolf Wissmann speelde) baarde de omstanders zorgen, maar dat bleek onterecht. De stelling was zeer scherp en Sven moest wel flink in de denktank, maar hij wist zich prima te redden in de complicaties.

Na 22:30 kwamen de eerste uitslagen binnen. Johan was eerst klaar. Na dameruil leek het mij dat hij een overweldigende stelling kreeg als wit, met ondersteunde pionnen op d5 en e5 en bovendien een paard op d6. Dit is een stelling die hij denk ik 9 van de 10 keer wint, maar Wietse de Jong is een tricky tegenstander. In ieder geval, van wat ik heb gezien kwam Johan in de knoei met het paard wat hij diep in de stelling van zwart had geplant, waardoor uiteindelijk materiaal verloren zou gaan zonder compensatie. 1-0 achter dus.

Geen zorgen echter, want op dat moment stonden zowel Pieter als Sven al gewonnen, en ondergetekende had ook een prima stelling. Pieter was de volgende die klaar was. Hij kreeg met zwart een type stelling wat wel prettig speelt. Vanuit de volgende stelling won hij als volgt materiaal:


Hier volgde 1... Tf4! 2. Pd2? (2. Tfe1 is nodig, maar na 2...Ph5! komt wit in de problemen met de dame) 2... Lg5! 3. Dh3 Th4 4. Dd3 Lxd2


Nu is 5. Dxd2 Txe4 gewoon een stuk minder, dus speelde wit 5. g3 waarop 5... Txe4! 6. Dxe4 zwart twee stukken voor de toren opleverde. In het vervolg waren loper en paard dominant en was de winst een koud kunstje voor Pieter.

Zoals gezegd zag de situatie bij Sven er heel eng uit, want het leek dat Dolf (die zeker niet slecht is in tactische complicaties) een dusdanige aanval had dat zwart binnen een aantal zetten mat zou gaan. Sven vond echter de juiste verdediging, en dit betekende dat wit materiaal in moest leveren voor onvoldoende compensatie. Het werd 2 lopers voor zwart tegen toren + 2 pionnen voor wit, maar vooral de zwartveldige loper (op c3) was een monster die het onmogelijk maakte voor wit om een speelbare stelling te krijgen. Er zaten voortdurend matdreigingen via de a-lijn in de stelling, waardoor wit zelfs in geval van dameruil en stukwinst mat zou gaan! In het vervolg was Dolf genoodzaakt een toren voor deze loper te ruilen, waarna hij gewoon een vol stuk achterbleef. En hij gaf het op toen hij uiteindelijk alsnog mat zou gaan. Een prachtige partij van Sven.

Daarmee was de stand 2-1 voor DTK en was ik nog bezig tegen Jan Hibma. Vanuit de opening stond ik wat beter, maar in het middenspel koos ik niet helemaal het juiste plan waardoor het ongeveer gelijk kwam te staan. Hierna wist ik Jan te verleiden tot winst van 2 stukken tegen een toren, maar waarbij zijn loper hopeloos opgesloten op c2 kwam te staan. Objectief kan dit allemaal net voor zwart volgens de computer, maar praktisch was het heel lastig spelen. Vervolgens begon de uitvluggerfase, waarbij we beiden niet geheel nauwkeurig speelden - hier heb ik blijkbaar een paar winstkansjes gemist. Toen bleek dat we een 2-1 voorsprong hadden besloot ik remise aan te bieden en Jan koos ervoor, gezien zijn tijdnood (minder dan 1 minuut), het direct aan te nemen.