DTK 1 maakt reuzensprong

Een week geleden stond DTK nog met 3 punten uit 4 wedstrijden op een zorgelijke 7e plaats, onder de degradatiestreep. Nu, louter een week later, staat DTK op een gedeelde 1e/2e plaats met 7 punten uit 6 wedstrijden. Het kan verkeren!

Toegegeven, er moeten deze ronde nog 2 wedstrijden van andere teams gespeeld worden en daarna staan we waarschijnlijk 3e. Maar we hebben wel een enorme stap gezet richting lijfsbehoud. Zelfs op dit moment is er, gek genoeg, nog een vrij kleine maar niet geheel onrealistische mogelijkheid dat we degraderen (heeft vooral te maken met het feit dat er 3 teams degraderen en nummers 1 t/m 6 + Lasker vormen één grote middenmoot). Maar we hoeven niet omlaag te kijken en kunnen nu zelfs hopen op een kampioenschap. Een behoorlijke dosis geluk is dan wel nodig - de overige resultaten moeten gunstig zijn voor ons en uiteraard moeten we de laatste twee wedstrijden dan winnend afsluiten.

Maar terug naar de wedstrijd gisteravond. Na de gecontroleerde 2,5-1,5 overwinning afgelopen donderdag op De Rode Loper, mochten we dinsdag 12 april opnieuw naar Leeuwarden - nu naar het Kalverdijkje voor een ontmoeting met Philidor 1. Het werd een afgetekende 3,5-0,5 winst: twee winstpartijen met wit die vrij strak waren, en anderhalf punt met zwart waarbij medewerking van de tegenstanders nodig was.

Johan speelde op het 3e bord tegen Erik Kruit. Johan speelde net als donderdag een prima partij met wit. Vanuit de opening ontstond een voor hem voordelig eindspel. De damevleugel was namelijk op een voor wit gunstige manier vastgelegd. Uiteindelijk kon Johan daar ook zijn beslissende slag slaan:


Hier volgde 29… Pc8, waarna zwart rekende op een slagenwisseling 30. Pxa5 Pxb6 etc. (Overigens is dat ook erg gunstig voor wit.) Johan speelde echter 30. Pc5+! Ke7 31. Pxb7, waarna zwart grote problemen heeft:Het probleem voor zwart is dat er niet echt tijd is om de toren in veiligheid te brengen. Bijvoorbeeld 31… Td4 32. Pxa5 en er dreigt zowel 33. Pxc6+ met kwaliteitswinst als 33. b7 en de pion promoveert. Erik besloot daarom de kwaliteit meteen op te geven met 31… Pxb6 32. Pxd8, maar de rest was een koud kunstje voor Johan.

Ikzelf won ook met wit, aan bord 1 van Erik Sparenberg. Vanuit de opening kon ik een paard op d6 posteren, waarna er voor zwart minstens een pion verloren ging. In het vervolg kreeg Erik eigenlijk nooit voldoende tegenspel, ook niet met de opstoot …h5-h4. We wikkelden af naar een toreneindspel dat vrij gemakkelijk gewonnen was:


Ik speelde hier 34. Tc1! Tb5 35. c6 Tfc5 36. Tee1! en zwart had niets anders dan Txc1 37. Txc1 Tb8 38. c7 Tc8 waarna ik simpel won door met mijn koning naar voren te gaan.

2-0 voor dus, maar de wedstrijd was nog niet geheel beslist. Zowel Pieter als Sven stond een pion achter, er was nog werk aan de winkel. Sven wist echter het beslissende halfje binnen te brengen door een vesting te creeëren. Tegen Maarten Etmans kwam hij beroerd uit de opening. De schade kon een beetje beperkt worden door een eindspel in te gaan waarin Maarten heel goed stond en al gauw een pion won.

In het vervolg denk ik dat wit te afwachtend speelde. Sven greep de kans om met …b5-b4 de damevleugel geheel te blokkeren waarna er een vesting ontstond:


Hier kan wit geen vooruitgang meer boeken. De zwarte koning houdt een oogje op eventueel h4-h5, terwijl het paard de c5-pion dekt.

Daarmee was de winst binnen, en in de uitvluggerfase kwam er nog een vol punt bij. Pieter kwam tegen Siegbert de Jong erg gedrongen uit de opening en moest in het middenspel een pion geven. Er was niks aan de hand voor wit tot het volgende moment:


Wit heeft net 23. Pf5-g7?? gespeeld (iets als 23. Dc4 was goed geweest voor een gezonde pion meer). Pieter antwoordde 23… Td7! en het paard gaat verloren, want na 24. Dg6 Pxb3 25. axb3 zorgt 25… Tg8 voor een dodelijke penning. In plaats van 25. axb3 speelde wit 25. c3 om nog wat door te rommelen, maar Pieter bleef een stuk voor en schoof de partij beheerst uit.

Een overtuigende 3,5-0,5 winst waarna we een paar dagen kunnen genieten van een gedeelde koppositie. Overigens is het niet lang wachten op onze volgende wedstrijd, want volgende week donderdag gaan we op bezoek in Damwoude, ditmaal voor de kwartfinale van de FSB-beker.