DTK 1 op strijdlust langs Lasker

Het eerste team heeft de kwartfinale van de FSB-beker bereikt. Thuis werd Lasker 1 (de titelfavoriet in de hoofdklasse) na meer dan 4 uur spelen met 2,5-1,5 verslagen, nadat de twee laatste partijen na ruim 70 zetten spelen in het voordeel van DTK beslist werden.

Vanwege de perikelen bij It Koartling moesten we uitwijken naar een andere locatie. Gelukkig kunnen we voorlopig in de Schakel terecht, waar zelfs een mooi apart zaaltje geregeld was voor deze bekerwedstrijd. Dat we in de 1/8e finale meteen tegen Lasker moesten was een wel erg zware loting; dit team is de afgelopen jaren vaak kampioen geweest van de hoofdklasse, en heeft ons 2 jaar terug een keer in de bekerfinale verslagen (ook al was dat na snelschaken nadat de reguliere partijen in 2-2 geëindigd waren).

Hoe dan ook, het zou zeker geen gemakkelijke wedstrijd worden. Iets na 20:00 konden we los. Helaas was het eerste punt voor de gasten, want na zo'n anderhalf uur spelen blunderde ik tegen Rienk Sijbesma twee stukken tegen een toren weg. Ik zag de fout vlak nadat ik mijn zet had uitgevoerd... Daarna stond ik technisch verloren, en in plaats van passief te verdedigen probeerde ik praktische kansen te creëren door tactische complicaties op te zoeken. Maar dit zorgde er juist voor dat de partij snel afliep, want Rienk had alles prima door en wikkelde af naar een stelling waar mijn materiële achterstand veel te groot was: 0-1.

Het tweede resultaat viel te noteren aan bord 2. Bart kwam tegen Tjalling Wiersma wat beter uit de opening vanwege ruimtevoordeel. De vraag was of en hoe hij hier iets van kon maken. Hij koos uiteindelijk voor een afwikkeling naar een eindspel van toren+loper tegen toren+paard, wat na ruil van torens tot een eindspel van loper tegen paard leidde. Misschien dat Bart wel wat kansjes had in dit eindspel, maar zoals de partij verliep werden alle pionnen op de damevleugel afgeruild waarna de stelling erg remise-achtig werd - en inderdaad niet lang daarna werd remise overeengekomen, 0,5-1,5.

Dat betekende dat we uit de 2 resterende partijen minimaal 1,5 punt moesten scoren. Het leek erop dat we geen winst aan bord 4 hoefden te verwachten, want de stelling van Pieter tegen Jacob Strikwerda was geheel geblokkeerd geraakt:


(Stelling na 28...Pd6) Veel spelers zouden hier remise zijn overeengekomen. Het is moeilijk te bedenken hoe wit dan wel zwart iets op de koningsvleugel kan beginnen. Er werd echter een stel torens geruild, waarna Pieter de andere zwarte toren van g5 kon verjagen met Pf3:


(Stelling na 40.Th4) Hier werkt 40...Th8? niet goed vanwege 41. g4 en wit zal vanwege de penning een pion winnen. Dus koos zwart voor pionnenruil met 40...Lxf5 41.Lxf5 Pxf5 42.Txh5 - niet meteen duidelijk voordelig voor wit, maar de partij is plots een stuk opener geworden.

Ondertussen was het ook zeer de vraag of Sven verder dan remise kon komen. Hij had via een aardige truc de dame van Murk Viersma gewonnen tegen toren+loper: