DTK via Philidor 1 naar 1/2 finale FSB-beker

Dinsdag 21 februari werd de volgende stap gezet in het bekeravontuur van DTK 1, op bezoek bij Philidor 1 in Leeuwarden. Omdat Bart ziek was moest Pieter voor hem invallen, en verschenen we grappig genoeg in exact dezelfde opstelling waarmee we begin januari met 4-0 van Philidor wonnen. Bart drukte ons dan ook op het hart om ook deze keer 4-0 te winnen. Dat heeft er niet ingezeten, maar uiteindelijk wonnen we wel 3-1 en bekeren we verder.

Het begin was wel voor DTK, want ik kwam tegen Migchiel de Jong opnieuw met een mooie stelling uit de opening, Sven leek toch ook een plusje te hebben en Pieter kreeg al gauw een sterke aanval op de zwarte koningsstelling. Van de DTKers leek alleen Johan een wat verdachte stelling te hebben.

Pieter zette de aanval consequent door en in de tactische verwikkelingen die volgden kreeg hij de vis al gauw op het droge; 1-0 voor DTK na zo'n anderhalf uur spelen. Toen was ik al een tijdje aan het rekenen of ik een stuk zou kunnen offeren of niet. Ik speelde dit stukoffer uiteindelijk wel, maar had de beste verdediging van wit gemist (die Migchiel uiteraard meteen op het bord bracht) en raakte daarna al snel de draad kwijt (1-1).  Achteraf gezien was het stukoffer trouwens helemaal niet nodig geweest en had ik op een andere manier voordeel kunnen behouden.

Bij deze 1-1 stand zag het er niet zo goed uit voor ons, want het leek dat Sven nu plots behoorlijk onder druk stond (achteraf bleek het wel mee te vallen) en Johan's stelling was er niet beter op geworden. In een eindspel met meerdere stukken had hij simpelweg een veel slechtere pionstructuur. 2-2 misschien het maximale waar we op konden hopen?

Svens tegenstander Maarten Etmans (zelfde matchup als in Buitenpost in januari) maakte in de complicaties in het eindspel de beslissende fout: