DTK eindigt opnieuw 2e in Hoofdklasse

Maandag 6 maart vond alweer de slotronde van de Hoofdklasse in de FSB plaats, alle teams & wedstrijden samen in de speelzaal van Mid-Fryslân in Akkrum. Voor DTK stond er niets meer op het spel: hooguit konden we nog 2e worden (en in het theoretisch meest ongunstige geval 6e). Dat gold echter niet voor onze tegenstander Mid-Fryslân, dat vooraf op een degradatieplek stond en moest winnen om nog kans op lijfsbehoud te maken.

Achteraf gezien zou Mid-Fryslân zich bij 3,5-0,5 winst nog veilig hebben gespeeld, maar dat heeft er nooit echt ingezeten. Sven en Jeroen stonden het eerste deel van de wedstrijd duidelijk beter in hun partijen, terwijl de partijen van Bart en Johan wat langer gelijk opgingen. Jeroen gaf zijn voordeel onnodig weg en moest nog een tijdlang een eindspel met pion minder verdedigen (wat gelukkig lukte), maar Sven liet niet los en kreeg (als zwart) twee prachtige vrijpionnen op f3 en e2. Eigenlijk net als wat ik had tegen Migchiel de Jong in de FSB-beker, maar in dit geval was het gewoon uit. Sven kon een stuk winnen en wikkelde hierna eenvoudig af naar een eindspel met stuk meer.

Inmiddels was Bart remise overeengekomen met Frank Schuurmans. Bart zag dat Sven gewonnen stond en dat Johan gaandeweg ook in het voordeel was gekomen tegen Peter Koning, dus remise vond hij prima (1-2). Daarmee was ook het pleit beslecht voor Mid-Fryslân, want winst was voor de gastheren niet meer mogelijk.

Johan kwam in een eindspel terecht met pluspion. Had met teruggave van deze pion een kwaliteit kunnen winnen, maar koos daar niet voor. De omstanders twijfelden aan deze keuze, maar Johan won in de uitvluggerfase gedecideerd en kreeg dus gewoon gelijk.

De laatste FSB-wedstrijd werd dus 1-3 gewonnen, en omdat Sneek tegen WES bleef steken op 2-2 (uiteraard speelt Sneek weer eens gelijk!), zijn we hen op bordpunten voorbijgegaan en net als vorig jaar 2e geworden.

Eindstand:De echt belangrijke wedstrijd(en) volgen nog. Over 2 weken is de halve finale van de FSB-beker in en tegen Steenwijk. Een eventuele finale zal in april op neutraal terrein gespeeld worden. Sven sprak de wens uit om niet voor het 3e seizoen op rij de bekerfinale te verliezen, maar we moeten die finale eerst maar eens zien te bereiken want Steenwijk is geen team dat we moeten onderschatten.


De wedstrijd Mid-Fryslân - DTK van bovenaf gezien. (Foto van de site van de Friese Schaakbond)