DTK via winst op Steenwijk naar FSB-finale

Afgelopen dinsdag had DTK 1 een uitwedstrijd, dus het was slecht weer. Eerder in het seizoen was het me al opgevallen dat bijna elke keer dat het eerste team ergens heen moet, de dag (en avond) gedomineerd wordt door regen en storm...

We kwamen ruim op tijd aan in de speelzaal in het dorpshuis in Onna, een dorp vlak naast Steenwijk. De wedstrijd startte een beetje laat want het 6e (!) team van Steenwijk was kampioen geworden en werd aan het begin van de speelavond met speech en alles in het zonnetje gezet. Zo'n tien minuten na 8 uur konden de klokken dan toch worden ingedrukt.

Het verloop aan borden 1 tot 3 had ik wel vertrouwen in: ik kwam tegen Dick Stavast prettig uit de opening, Sven had een plusje tegen Peter de Korver, Johan had iets minder ruimte maar niet echt grote problemen tegen Auke van Urk.

De chaos speelde zich vooral af aan bord 4, waar Bart Lemstra het snelle spel van Nick Jhirad moest zien op te vangen. Vlak na de opening greep Bart een pion, maar hier kreeg zwart de nodige kansen voor terug, ook nadat de dames geruild waren. Een zwart paard werd gevaarlijk op c3 geposteerd en allerlei tactische verwikkelingen zaten in de stelling. Bart wist zijn positie echter te consolideren en Jhirad kwam in de knoop met zijn stukken op de damevleugel (het paard op c3 stond zelfs in feite ingesloten op een bepaald moment). De 1-0 voor DTK liet hierna niet lang meer op zich wachten.

In de overige partijen liep geen van de DTKers echt groot gevaar en, achteraf gezien, werkten we gecontroleerd naar een solide overwinning toe. Johan wist zijn stelling gelijk te trekken (nadat zijn tegenstander m.i. iets te passief speelde in het middenspel). Deze partij werd afgewikkeld naar een toreneindspel waarin tot remise werd besloten op voorstel van wit (1,5-0,5).

Sven kwam zoals gezegd met een plus uit de opening en behield dit voordeel lange tijd. Loperpaar, groter centrum, aanvalskansen. Opende op een bepaald moment de f-lijn om een gevaarlijke aanval op te zetten. In de analyse achteraf bleek dat er in de tactische verwikkelingen een manier was om te winnen, die echter niet zo makkelijk te vinden was. Sven vond deze weg niet en het momentum van de aanval verdween vervolgens. Zwart forceerde afruil van een aantal stukken en er kwam een eindspel van loper (Sven) tegen paard (Peter) op het bord waarin de paard-zijde een wat betere pionstructuur had, maar met accuraat spel was er niet echt een manier om vooruitgang te boeken. Sven kon remise claimen nadat er voor de 3e keer dezelfde stelling op het bord zou komen (2-1).

Toen was uw verslaggever nog bezig. Na een prima opening heb ik in het vroege middenspel een paar kansjes gemist om mijn voordeel uit te breiden, maar ik was niet ontevreden met het eindspel dat ontstond na dameruil, want ogenschijnlijk had ik de iets betere stukken. Enkele zetten later kwam daar een gedekte vrijpion op de h-lijn bij, en konden mijn stukken actief worden via de damevleugel. Ook hier geldt: met nauwkeurig tactisch spel had de DTKer een gewonnen stelling kunnen krijgen, maar de winstweg was nogal verborgen. Zoals de partij verder ging werd de koning van Dick veel actiever dan de mijne en kreeg hij een gevaarlijke piondoorbraak in het centrum voor elkaar, wat genoeg was om de balans te houden.

Uiteindelijk bleef er een eindspel over met gelijke lopers, beide twee pionnen. Dick moest secuur spelen om mijn vrijpionnen (op de a-lijn en g-lijn) in bedwang te houden; koos in tijdnood de verkeerde weg, waarna hij verloren kwam te staan; echter deed ik (eveneens in tijdnood) een onnozele koningszet waarmee ik de winst weer weggaf. Wit kon ruil van de lopers forceren waarna we tegelijkertijd onze pionnen zouden promoveren, met een remise-stelling tot gevolg. (2,5-1,5)

Daarmee ging de winst naar DTK in een wedstrijd waarin het verschil niet heel groot was, maar we wel altijd aan de goede kant van de score bleven. En nu rest nog de finale, de 3e op een rij voor DTK. We gaan ons best doen om daar niet de 3e verloren finale op een rij van te maken... maar Sneek is een geduchte tegenstander. Het zal een zware klus worden; de laatste twee wedstrijden van DTK tegen Sneek eindigden beiden in 2-2. Ergens in april op neutraal terrein zal de beslissing vallen.