DTK1 ontsnapt met blauw oog

Het eerste team kwam in de eerste wedstrijd van 2024 goed weg. Thuis tegen Philidor 2 werd het 2-2, waar het lange tijd erop leek dat we gingen verliezen.

Sven kwam aan bord 1 redelijk uit de opening, maar moest daarna in de denktank en besloot een pion te offeren. Jeroen en Bart leken een plusje uit de opening te hebben; Pieter pleegde daarentegen een karakteristiek dubieus pionoffer, maar enkele zetten later had hij de pion alweer teruggewonnen met een redelijke stelling.

Zoals altijd bij het schaken kunnen de kansen van het ene op het andere moment behoorlijk veranderen. Sven kreeg geen compensatie voor de pion; Jeroen kwam vanuit een prettige openingsstelling in een eindspel terecht waarin hij minder stond; Pieter had een tijdlang een mooie stelling totdat hij toeliet dat wit een sterke vrijpion op f7 kreeg, en Bart had een eindspel bereikt waarin hij ietsje beter stond, maar dat was het dan ook wel.

Sven probeerde het nog lang, maar moest uiteindelijk in het dame-eindspel de koning omleggen - keurig gespeeld door Rein de Boer, moet gezegd worden. Toen maakte Oene Schriemer, de tegenstander van Jeroen aan bord 2, een akelige blunder:Ik was er redelijk van overtuigd dat wit deze stelling remise moet kunnen houden, maar begrijpelijk dat je als zwartspeler nog wat dingen probeert. Er volgde hier echter 1...Kd5?? 2.Rxd6+ en na 2...Kxd6 3.Kxe4 heeft wit niet alleen een pion gewonnen, maar is het resterende pionneneindspel vrij eenvoudig gewonnen voor wit. Niet veel later 1-0... Schaken is soms een pijnlijke sport.

We waren inmiddels ruim 3,5 uur aan het spelen en binnen een minuut tijd werd in de partijen aan bord 3 en 4 de vrede gesloten. Bij Bart tegen Egbert Wind aan bord 4 leek dat er de hele partij al op, in het toreneindspel had Bart alleen nog een symbolisch voordeeltje. De partij tussen Pieter en Eelke Heidinga verliep een stuk rommeliger. Zoals eerder gezegd - dubieus pionoffer, pion teruggewonnen met voordeel, daarna wit die een sterke vrijpion op f7 krijgt. Nu was het Eelke die duidelijk voordeel had, en in de uitvluggerfase had hij de winst (die weliswaar niet erg voor de hand lag) kunnen grijpen. In plaats daarvan kon Pieter met de dame de kale witte koning belagen en vanwege de dreiging van eeuwig schaak werd remise overeengekomen.

2-2 gelijk dus, waar 1,5-2,5 of 1-3 ook goed mogelijk waren geweest. We tellen onze zegeningen want we moeten maandag alweer aan de bak, uit tegen Emmeloord.