De perikelen van DTK 1

De afgelopen anderhalve maand heeft het eerste team de nodige wedstrijden gespeeld waarvan ik nog een verslag schuldig was, dus bij deze!


15 Januari: Emmeloord 1 – DTK 1
Deze wedstrijd werd verspeeld op een maandagavond dat de wegen in Friesland bedekt werden met een laagje sneeuw. Gelukkig hadden we een extra ruim rijschema gekozen, waardoor we alsnog op tijd in Emmeloord aankwamen.

De wedstrijd werd een nipte nederlaag voor DTK. Jeroen maakte na zo’n 10 zetten bij een stukoffer een rekenfout – hij dacht in alle varianten ruime compensatie te krijgen, maar had 1 specifieke variant gemist waarin het bleef bij slechts 2 pionnen, wat in het restant van de partij veel te weinig bleek. Het moet gezegd worden dat de zwartspeler het erg nauwkeurig afmaakte.

Bart kreeg een vrij theoretische variant op het bord waarbij hij even moest uitkijken, maar er zat gelukkig voor zijn tegenstander niets meer in dan remise door eeuwig schaak te forceren.

Leffert had een vrij gelijkwaardige stelling en besloot gezien de stand nog een tijdje door te spelen, maar het toreneindspel bleek te remiseachtig.

Tot slot was Johan Adema nog bezig; ook hier leek er in een toreneindspel niet veel meer dan remise in te zitten. Johan speelde vanwege de stand nog lang door, en kreeg zelfs nog een licht overwicht, maar er waren al teveel pionnen van het bord verdwenen om nog iets van het eindspel te maken. Derhalve een 2,5-1,5 nederlaag als eindstand.

26 Januari: DTK 1 – Lasker 2 (beker)
In de 1/8e finale van de FSB-beker speelden we thuis tegen Lasker 2. Het werd een vrij regelmatige 3-1 overwinning.

Jeroen kreeg tegen Jacob Strikwerda al gauw een overwegende aanvalsstelling, en maakte het niet veel later fraai af. De volgende stelling is een leuke puzzel: wit speelt en geeft mat in 5 zetten. Bart had niet al teveel moeite een mooie stelling te krijgen tegen Gerrit de Vries, met paarden die diep in de witte stelling wisten te komen. Bart won een kwaliteit zonder dat wit enige compensatie kreeg, en wit gaf het hierna al gauw op.

Sven verloor helaas van Willem Postma; Sven kreeg na de opening een eindspel waarin hij een pion voorstond. Hij had echter zoveel tijd verbruikt dat hij het eindspel grotendeels op increment moest spelen. De extra pion ging verloren, wat niet zo erg was, maar in het toreneindspel ging Sven waarschijnlijk iets te lang voor de winst, maakte een rekenfout en verloor zelfs nog.

Pieter speelde aan bord 1 tegen Thijs Tuinstra. Het middenspel kwam uiteindelijk neer op een stelling met ongelijke lopers, waarbij het aanvankelijk moeilijk te zien was hoe Pieter door de zwarte vesting zou moeten breken. Hij kwam uiteindelijk met een mooi kwaliteitsoffer. Thijs gaf direct de kwaliteit weer terug, maar dit resulteerde in een dameeindspel waar Pieter twee extra pionnen had. Pieter kon vervolgens dameruil forceren waarna Thijs capituleerde.

9 Februari: DTK 1 – Philidor 1
Dit is waarschijnlijk de zwaarste wedstrijd van het seizoen, want dit jaar doet ook Leandro Slagboom mee in het eerste team van Philidor. Het werd inderdaad een 1-3 nederlaag, maar er had wellicht meer ingezeten voor DTK.

Pieter speelde voor de zoveelste keer tegen Siegbert de Jong. De laatste paar keer was Pieter het sterkste, maar deze keer wist Siegbert in het tweede deel van de partij Pieter weg te spelen.

Jeroen speelde aan bord 1 tegen Migchiel de Jong. Jeroen gaf een beetje knullig een pion weg, maar wist in het vervolg de schade te beperken. Er kwam zelfs een lopereindspel op het bord dat in principe remise was. Echter, Jeroen ging te gehaast over op ruil van lopers, want hij dacht dat het pionneneindspel potremise was. Pionneneindspelen zijn echter verraderlijk, en dit specifieke eindspel was geen uitzondering: het bleek gewonnen te zijn voor Migchiel. Jammer...

Sven speelde tegen Leandro Slagboom. Sven offerde al vroeg in de partij een paar pionnen voor een koningsaanval. Het leek eigenlijk nergens op, maar achteraf gaf de computer aan dat de aanval helemaal niet zo slecht was. Helaas werd de partij een beetje ontwricht door een incident in de barruimte, waar de barvrijwilliger onwel werd en er een ambulance gebeld moest worden.

Toen Sven eenmaal terug was bij het bord, keek hij nog even naar de stelling en besloot toen op te geven – hij stond nogal wat materiaal achter en er leek niets meer in te zitten. in de analyse achteraf bleek echter dat, in de stelling waarin Sven opgaf, er een verborgen combinatie in de stelling zat waarmee hij zelfs beslissend voordeel had kunnen bereiken! Erg ongelukkig...

Hiermee stond het 0-3 voor de gasten, maar met een beetje fantasie had het 1,5-1,5 kunnen staan. Bart Lemstra was nog bezig tegen het jeugdtalent Cas Roorda. Het werd een toreneindspel dat in de tijdnoodfase beide kanten op had kunnen gaan; zoals het was gaf de ervaring van Bart waarschijnlijk de doorslag, want hij wist de partij nog te winnen. 1-3 eindstand derhalve.

26 Februari: Heerenveen 2 – DTK 1 (beker)
De kwartfinale van de FSB-beker was een uitwedstrijd tegen Heerenveen 2, een team dat eerder ons 2e team uit de beker heeft geknikkerd. We speelden deze wedstrijd met twee invallers vanuit ons 2e team, Pieter en Leffert, en voor laatstgenoemde was het dus de tweede keer. Jeroen speelde deze keer tegen de tegenstander (Jan Velde) die de vorige keer van Leffert won.

Ondanks dat het hun tweede team betreft moet Heerenveen 2 niet onderschat worden, zo staat dit team bijvoorbeeld boven Heerenveen 1 in de eerste klasse!

De wedstrijd ging lange tijd gelijkop. Pieter blunderde tegen Bas van der Zwaag ongelukkig een stuk weg na zo’n 15 zetten, waarna er eigenlijk geen houden meer aan was. Daarentegen hadden zowel Leffert als Jeroen een gewonnen eindspel op het bord gekregen. Leffert wist, door het ver gereduceerde materiaal (hij had paard en 2 pionnen tegen loper en 1 pion), helaas de nauwe weg naar de winst niet te vinden, en moest in remise berusten. Jeroen wist een toreneindspel met pion meer wel in winst om te zetten.

Zo stond het 1,5-1,5 en speelde Johan Adema nog tegen Tjeerd Siblesz. Het werd een erg spannende partij, mede omdat beide spelers in feite vanaf zet 20 al op de 30 seconden increment speelden. Aanvankelijk onstonden er wat complicaties waarbij Johan onder behoorlijke druk stond, maar toen de kruitdampen waren opgetrokken stond Johan 2 pionnen voor in een eindspel waarin beide spelers verder 2 torens en een licht stuk hadden.

Hierna liet Johan echter toe dat Siblesz op dodelijke wijze zijn torens op de 7e rij kon verdubbelen. Johan gaf een pion en ook een kwaliteit. Wellicht was deze stelling nog houdbaar, maar met de witte torens op de 7e rij was het wel erg moeilijk, en in extreme tijdnood wist Siblesz Johan’s koning op g5 mat te zetten. Jammer! Een nederlaag die niet nodig was en die we ook niet verwacht hadden.

Conclusie: DTK ligt uit de FSB-beker, en zal in de laatste twee wedstrijden in de FSB-competitie ook uit een ander vaatje moeten tappen, want we staan nu met 3 punten uit 5 wedstrijden op een gedeelde laatste plaats (met 3 andere teams). In principe kunnen we de laatste twee wedstrijden gewoon winnen, want WES (thuis, 15 maart) en De Rode Loper (uit, 9 april) zijn niet de sterkste teams in de klasse, maar dan moeten we er wel even goed voor gaan zitten!