DTK zet Emmeloord opzij

Afgelopen vrijdag boekte DTK een prima 6-2 winst op een verzwakt Emmeloord. Gezien de stand op de ranglijst was dit ook wel nodig, want DTK stond inmiddels op de 7e stek, een degradatieplaats.

Na deze winst is het team weer 5e, maar de degradatieperikelen zullen pas na de laatste wedstrijd voorbij zijn.

Zoals gezegd was Emmeloord verzwakt op komen dagen, met maar liefst 3 invallers (aan borden 5, 7 en 8). Overigens werd het verschil vooral gemaakt aan de vijf ‘normale’ borden waar de DTKers 4 uit 5 scoorden.

Het ging al gauw de goede kant op, want Pieter Bronsema won met een eenvoudige truc een pion aan bord 4:


Pieter Bronsema – Frans Westermann. Zwart heeft hier net d5 doorgezet, ongetwijfeld met de bedoeling een stuk te winnen (na Lb3 volgt d5-d4). Wit kan echter simpel gebruik maken van de ongedekte stand van de zwarte dame op a5: 9. Pxd5! Dxd2 10. Pxf6+ en wit heeft een pion gewonnen. Behalve de dames werden er ook nog wat lichte stukken geruild en toen Pieter met behoud van goede stelling een tweede pion won, hield zijn tegenstander het voor gezien.

Aan bord 8 speelde Derk Schuttel vervolgens remise. Beide spelers speelden erg rustig, het leek wel egeltjesschaak. Derk kon niet tot een concreet plan komen omdat er weinig aanknopingspunten waren, dus toen zwart op zet 13 remise aanbood kon hij de verleiding niet weerstaan.

Het duurde wel een uur voordat de volgende uitslag te noteren viel. Ondertussen had Leffert Nicolai aan bord 6 een stuk geofferd voor een gevaarlijke aanval, terwijl Johan Adema aan bord 5 een stuk voorkwam. De stelling bij invaller Aiso Lycklama à Nijeholt aan bord 7 was nogal geblokkeerd. De stellingen aan borden 1-3 waren ongeveer in evenwicht.

Aan bord 3 werd het vervolgens remise. Bruno Jelic kreeg een voor hem voordelige pionstructuur, met witte geïsoleerde d-pion. Wel had wit de nodige activiteit. Er werden echter al gauw behoorlijk wat stukken geruild, uiteindelijk tot aan een eindspel van loper (wit) tegen paard (zwart). Gezien de open stelling was de loper wat sterker, maar zwart had geen pionzwaktes, zodat beide spelers niet echt vorderingen konden maken – derhalve remise.

Leffert zette DTK vervolgens op een 3-1 voorsprong. In de Najdorf deed Leffert met wit een gewaagd stukoffer voor twee pionnen, welke hij toevallig de afgelopen week nog had bestudeerd. Zwart had problemen met de ontwikkeling en zijn koningsstelling. Zwart had op een bepaald moment de druk enigszins kunnen verlichten door een kwaliteit terug te geven, maar koos hier niet voor. Hierna werd de aanvalsdruk zo hevig dat Leffert in de koningsjacht zwart mat kon zetten.

De partij aan bord 7 werd vervolgens remise. Aiso stond met zwart al snel na de opening overwegend. Toen de damevleugel dichtgeschoven werd lagen er kansen voor zwart op de koningsvleugel. In de analyse bleek dat zwart zich rijk rekende, want de witspeler schoof de stelling geroutineerd dicht. Het remiseaanbod hierna werd snel aangenomen.

Bij een 3,5-1,5 stand bood Bart Lemstra aan bord 2 remise aan, wat direct werd aangenomen. In een ruilvariant van het damegambiet was een soort patstelling ontstaan – wit wilde e3-e4 doorzetten, maar indien hij dat zou doen zou zwart goed komen te staan met zijn tegenaanval c6-c5. Maar als wit afwachtend speelde (wat ook gebeurde), dan kon zwart ook niet zoveel, want dan zou c6-c5 juist tot een verzwakking van zijn stelling leiden. Remise was dan ook een begrijpelijk resultaat, voor Bart ook gezien de stand in de wedstrijd.

Vlak hierna werd de wedstrijd beslist aan bord 1. Ondergetekende had een partij die lang gelijk opging. In het eindspel forceerde wit teveel, waardoor er een beter toreneindspel voor zwart ontstond. Toch was de remisehaven nog wel te bereiken. Een rekenfout werd wit echter funest:


Timo Koffeman – Jeroen Weggen.
Er volgde: 1. Td4? a3 2. Ta4 a2 3. Taa7 Tb1+ 4. Ke2 a1=D 0-1. Wit had op eeuwig schaak via Txf7+ Kg8 Txg7+ gerekend, alleen is g7 door de net ontstane dame gedekt!
Vanuit de beginstelling is één (voor de computer simpel te vinden) remiseweg 1. Ta7 Tb6 2. Tc1! Tbxd6 3. Tcc7 en zwart doet er goed aan om eeuwig schaak te houden.

Bij 5-2 was alleen Johan Adema aan bord 5 nog bezig. Vanwege omstandigheden was dit Johan’s eerste partij van het seizoen tot nu toe, maar zijn spel had blijkbaar niet onder de lange schaakpauze geleden! Na de opening won Johan met een paardvorkje een stuk. Wel kwam hij lastig te staan met een wat losse koningsstelling waar zijn tegenstander wat vage aanvalskansen tegen had. Met de nodige moeite wist Johan de stelling dicht te houden, wits sterke torens af te ruilen, het initiatief over te nemen en met stuk meer de winst binnenhalen.

Met nog 1 ronde te spelen is dit nu de stand:

5. DTK 4 pt, 27 bp
6. De Donger 4 pt, 20,5 bp
7. Mid-Fryslan 3 pt, 20 bp
8. Westergoo 2 pt, 14,5 bp

Met de volgende wedstrijden: Emmeloord – De Donger,Mid-Fryslan – DTK, Westergoo – Philidor 3. Het is duidelijk dat Westergoo alleen in theorie nog kan ontsnappen aan degradatie. Voor DTK geldt het volgende: bij winst op Mid-Fryslan sowieso 5e; bij 4-4 in ieder geval 6e, wat genoeg is voor lijfsbehoud als er geen versterkte degradatie vanuit de KNSB plaatsvindt (er is nog een heel kleine kans dat dat gebeurt); als DTK verliest van Mid-Fryslan dan is men afhankelijk van het resultaat van Emmeloord – de Donger. Wint Emmeloord die wedstrijd niet, dan valt het doek voor DTK.

Dit alles zal plaatsvinden bij de gezamenlijke slotronde op zaterdag 8 april, waarbij we natuurlijk hopen op de nodige supporters!