Melle Bosma redt punt voor DTK 2

Afgelopen woensdagavond toog DTK 2 naar Bakkeveen. Terwijl Melle Bosma in de auto druk bezig was met oude koeien uit de sloot halen, reed  Bartele Bosma stevig door zodat we ruim op tijd in Bakkeveen waren.

Leffert Nicolai was op bord 1 snel klaar. Hij wist binnen een uur de dame van de tegenstander met pionnen en een loper zodanig vast te zetten dat deze maar gelijk opgaf.

Jan van Paassen kwam met wit na een Franse opening steeds minder te staan. Het afruilen van een loper op g6, waarbij zwart een open H lijn kreeg, bleek ondanks een lange rokade van wit, niet juist. Daarbij ging ook nog tijdnood meespelen, zodat er werd opgegeven en de stand gelijk werd. 1-1

Bartele Bosma met zwart, kreeg in een gesloten stelling toch een binnenkomende toren te verwerken. Eigenlijk liep hij constant een tempo achter. Hierbij had hij ook nog te maken met een wel heel sterke zwarte loper van zijn tegenstander, terwijl zijn witte loper vrijwel niets kon uitrichten. Na dameruil en het opspelen door wit van de pionnen op de koningsvleugel moest Bartele zelfs met zijn koning aan de wandel tot op de vierde rij! Wit kon met steun van zijn zwarte loper,  de h pion laten oprukken tot vlakbij het promotieveld op h8. Dit veld viel dan ook niet te verdedigen door Barteles toren. Opgave resteerde en hierbij werd de stand 2-1 achter.

Onze hoop werd (weer) eens gevestigd op Melle. Nadat hij zelf al eerder remise had aangeboden, wat werd geweigerd, moest hij nu voor de volle winst gaan en dus ook op enig moment een remise aanbod afwijzen.

Hij kreeg met zwart een pionnenaanval op de damevleugel te verwerken waarbij wit een loper op b2 had staan die een vrije diagonaal had naar g7. En dit terwijl Melle kort gerokeerd had. Geen prettig vooruitzicht. Hij wist echter het centrum dicht te schuiven en de pionnenaanval van wit op de damevleugel te elimineren. Na afruil van alles en nog wat hield hij een vrijpion over op de c lijn.

Wat resulteerde was een stelling voor beide partijen met een paard en 5 pionnen. Een ingewikkeld eindspel waarbij positiespel en tempo enorm belangrijk zijn. Voeg hieraan toe de tijdnood en de spanning zodat alle ingrediënten aanwezig zijn voor een  enerverend eindspel. Onze taaie Melle hield echter ook na ruim drie uur schaken zijn hoofd koel. Na af en toe wat pionnen weg te geven en weer terug te winnen kreeg hij op de koningsvleugel twee verbonden pionnen met een vrije doortocht.  Door zijn koning echter op de h lijn vóór zijn pionnen te plaatsen dreigde, doordat wit zijn paard kon afruilen tegen twee pionnen, nog even remise, maar Melle wist dit gevaar te keren.

Melle bleef tot het laatste moment scherp en kon met een pionvork het paard van de tegenstander veroveren zodat deze na 4 uur schaken (!!) opgaf. Subliem gespeeld. Eindstand 2-2.

T Bakkeveen 2 1658 DTK 2 1694 2 2 wo 14 nov
1. Anne van Streun 1645 Leffert Nicolai 1896 0 1
2. Robin Baines 1683 Bartele Bosma 1541 1 0
3. Jasper Zijlstra 1685 Jan van Paassen 1683 1 0
4. Jaap Weidema 1620 Melle Bosma 1658 0 1