DTK 3 houdt Bakkeveen 2 op gelijkspel

Op vrijdag 11 oktober speelde DTK 3 in ’t Koartling de eerste partij in de FSB competitie van dit seizoen. Qua ratinggemiddelde was het bezoekende team ruim 200 punten sterker, maar ons team wist er een gelijkspel uit te halen.

Jan Bergmans kwam aan bord 1 slecht uit de opening. Zijn loper deed niks en de paarden stonden ook niet goed het heeft wel 20 zetten gekost voordat het voor Jan beter stond. Daarbij verloor hij wel een pion en de tegenstander kon een pion doorschuiven en won. Later bleek dat zwart toen de kans op remise heeft gemist.

Aan bord twee speelde René Wijnstra een vlotte opening tegen Robin Baines van Bakkeveen en wist de open c-lijn in handen te krijgen. Helaas schatte René een ruil van paard tegen zijn zwarte loper verkeerd in zou later blijken.

 

Diagram is na 26 zetten

Zwart heeft net ...b4 gespeeld, het begin van het einde voor wit. De toren op c2 ging helaas verloren middels een kwaliteit en de tijdnood deed de rest. Helaas was opgave onvermijdelijk nu.

Aan bord drie speelde Siep Postma. Tegenstander Jaap Weidema opende met een niet veel voorkomende zet. Namelijk b4 – d5; Lb2 - e6. Siep opende vrij rustig om maar zo snel mogelijk kort te rokeren. De lange rokade leek hem gezien de zet b4 geen goed idee. Siep meende dat de stukken op de damevleugel dreigden vast komen te zitten, maar uiteindelijk viel dit mee. Net als de tegenstander kon Siep fianchetto op b7 spelen om meer druk op de stelling zetten. Door een stuk te ruilen verloor wit als eerst de d-pion. Hij probeerde alsnog met een paard de stelling binnen te dringen gedekt door de Dame, maar Siep bleef scherp spelen. Weidema deed een verkeerde zet met zijn Dame, waarbij de dekking van het paard verviel. In het vervolg van de partij verloor wit ook nog eens meerdere pionnen, zag verder geen brood meer in de partij en gaf op. Daarmee was het eerste punt binnen.

Het tweede punt kwam van teamcaptain Rick Weggen die aan het vierde bord van Anne van Streun wist te winnen. Rick opende zoals altijd vrij traditioneel (d4, Pf3, Lf4, e3, Le2) maar de eerste zetten van zwart verrasten hem (f5, g6, d6, Pf6, Lg7). De partij ontwikkelde erg traag waarbij Rick de verdere pionnenopmars van zwart moest zien te pareren. Op zet 22 overzag de zwartspeler een damezet met dubbele aanval van Rick, waarbij een loper van van Streun verloren ging. Dit voordeel bleek uiteindelijk winstgevend, ook al moest Rick scherp blijven spelen, waarbij hij veel denktijd gebruikte. Nadat uiteindelijk de dames het strijdperk verlieten had wit met een stuk meer een winnend eindpel en gaf de Bakkevener op. 2-2.