Een nieuwe maand met nieuwe kansen

1 Februari, een winderige avond met een tocht naar de Kop van Overijssel voor ons 2e team.

Vlakbij de Weerribben speelt schaakclub Steenwijk zijn wedstrijden in het dorpshuis van het nabijgelegen buurtschap Onna. Met de nodige moeite hadden we een team samengesteld. Want door de geldende regels, wintersport, rugklachten, onbereikbaarheid etc. moesten we flink aan de bak om een viertal op de been te krijgen.

Voor het viertal dat aantrad was het een nieuwe ervaring in de 3e klasse van de FSB. Drie van de spelers hebben wel ervaring in hogere klassen maar voor Jacob was het een echt debuut. Door de indeling op rating en het feit dat we minder ervaren spelers op wilden stellen in dit team, belanden we in deze klasse. Door de opstelling waanden we ons vooraf favoriet.

Door kleurvoorkeuren (wit/zwart) kwamen we tot de opstelling Jan v. P, Siep, Derk en Jacob.

De tegenstander van Derk kwam later maar toch was deze partij als eerste uit. De jongeling Sebastiaan speelde actief op de aanval, liet zijn koning op de tocht staan, investeerde een paard voor de aanval. Derk kon hiervan profiteren door zijn dame dreigend op h6 te posteren en kon het eerste punt aantekenen toen Sebastiaan op de verkeerde manier het mat dacht te voorkomen.

Kort hierop moest Jacob melden dat hij verloren had. Moedig had hij een remise aanbod afgeslagen in bijgaande stelling.


Na een rustige opening gingen de spelers, via een kort middenspel waarin Jacob steeds een klein plusje had, snel over in een eindspel. Het plusje had Jacob omgezet in een  pluspion. Een duidelijk winstplan is echter niet voorhanden. In het vervolg bleek zijn tegenstander net iets handiger en kwam er een gelijke tussenstand op papier.

Op het 2e bord speelde Siep met zwart tegen Robert. Zo te zien een startende schaker met een rating onder de 1000. Achteraf hoorden we dat dit zijn 2e FSB wedstrijd was. Siep dacht van de voorzichtige opzet van zijn tegenstander te kunnen profiteren, maar kreeg het lid op de neus. Een stuk achter in het middenspel. Kansloos, totdat Robert een blunder begin die een volle toren kostte. Gevolg een taai eindspel van Toren en pion tegen Loper en pion. Siep had er geen trek in om dit uit te benen en bood remise aan wat gretig werd aangenomen. Een korte analyse wees uit dat, mede gezien de stand van de koningen, een duidelijk winstplan niet aanwezig was.

Het slotakkoord moest van Jan komen. In zijn favoriete opening, een soort van Falkbeer tegengambiet, uitgevoerd als hink stap sprong met pion d7-d6-d5, kreeg hij een prettige drukstelling tegen een onvolledige ontwikkeling van Marinus. Tenminste, dat dacht ik toen ik de stelling zag met de loper op c8.


Naspelen leerde echter dat dit stuk al 5 zetten (van de 23 totaal) had gespeeld om uiteindelijk weer op home uit te komen.  Op weg naar a6? Eerst met f6 de loper weg helpt wit alleen maar. Na Dg3 staat wit gewonnen, slaan op e5 kost te veel materiaal en Kh8 een 2e pion. Daarna ook nog jammerlijk een kwaliteit en de stukken kunnen in de doos.

De uitslagen:

Marius Bijleveld - Jan van Paassen 0-1
Robert de Jonge - Siep Postma ½-½
Sebastiaan Rink - Derk Schuttel 0-1
John Folkers - Jacob Spijkerman 1-0

De verre reis met vele nieuwe indrukken en spanningen konden we dus afsluiten met een kleine overwinning. Met een regenbui net na middernacht thuis.