DTK 2 kampioen na overtuigende zege

Op vrijdag 29 april speelde DTK 2 in een directe confrontatie met Bakkeveen 3 om de titel in de 3e klasse van de FSB-competitie. De opdracht was duidelijk: vooral niet verliezen, aangezien de 2 teams gelijk stonden qua matchpunten, maar DTK 2 nog een extra wedstrijd achter de hand had. Het was echter vrij snel duidelijk dat er niet voor een gelijkspelletje gespeeld werd.

Invaller René Wijnstra kwam met wit aan bord 2 goed uit de opening. De zwarte pionnenstructuur op de koningsvleugel was verzwakt (dubbele f-pion) en de zwarte koning zelf bevond zich nog in het midden van het bord. Verder had René een erg goed paard op f5, tegenover een minder goede loper van de tegenstander. Toen de tegenstander een vorkje over het hoofd zag was het afgelopen en stond DTK 2 al vrij snel op een 1-0 voorsprong.

Jacob speelde aan bord 4 met de witte stukken zijn favoriete opening. Vanuit de opening had hij een dubbelpion op de d-lijn, maar dit leek mij eigenlijk best goed voor wit. Na ruil van wat stukken en pionnen was deze dubbelpion verdwenen en bleven er enkel zware stukken en voor beide spelers 1 paard op het bord. De zwartspeler moest nu een keuze maken tussen rokeren en een pionnetje pakken. Hij ging voor het pionnetje, waardoor Jacob met een vorkje kon profiteren van de zwarte koning die nog in het centrum stond. Hierdoor kwam DTK 2 op 2-0.

Vanaf het begin maakte ik me vooral zorgen om bord 1. Hier speelde topscorer Jan met de zwarte stukken tegen een voor hem (denk ik) onbekende opening. Er ging al snel een zwarte centrumpion verloren, waarna wit duidelijk beter stond. Jan pakte de stelling daarna op kenmerkende wijze aan; langzaamaan begaven de zwarte lichte stukken zich naar de witte koning om druk uit te oefenen. Ook aan dit bord ontstond er daardoor uiteindelijk een dubbele f-pion. In de tussentijd had de tegenstander het centrum geclaimd met zijn pionnen. Toen Jan remise aanbood werd dit door de tegenstander aangenomen, mede omdat al lang duidelijk was dat Siep aan bord 3 ging winnen. 2.5-0.5. Hiermee was het kampioenschap definitief binnen.

Siep richtte na de opening met de zwarte stukken zijn lopers op de witte koning. Hierdoor moest de tegenstander met f4 de nodige velden verzwakken. Na een slagenwisseling kwam Siep een kwaliteit voor. Uiteindelijk leidde dit tot een eindspel waar Siep een toren had en zijn tegenstander een witveldige loper. De witte pionnen stonden echter allemaal op witte velden, waardoor er nog de nodige moeite gedaan moest worden om door te breken. Hierop ruilde Siep zijn toren af tegen de loper, waarna er een gemakkelijk gewonnen pionneneindspel overbleef. Zijn tegenstander speelde nog lang door in verloren stelling, maar toen Siep op het punt stond een nieuwe dame op het bord te zetten had hij er genoeg van. Dit bepaalde de einstand op 3.5-0.5, waardoor DTK 2 met nog 1 wedstrijd te gaan al kampioen is, en nog steeds geen matchpunten heeft laten liggen.