Wordt DTK 2 kampioen?

Na 2 rondes in 2 weken tijd zijn de kruitdampen opgetrokken en staat DTK 2 alleen bovenaan in klasse 3A van de FSB. Gaat het team kampioen worden? De kansen zijn zeker aanwezig.

DTK 2 - Lege Geaën 2-2

Vrijdag 23 februari vond deze wedstrijd plaats in Buitenpost. Lege Geaën is een sterke tegenstander, vorig jaar deed deze nog mee om de titel maar dit jaar hebben ze al de nodige wedstrijden verloren om mee te kunnen doen. Toch spelen enkele sterke spelers in dit viertal.

Melle Bosma was erg gelukkig deze avond. In een eindspel van toren+loper met ongelijke lopers blunderde zijn tegenstander enorm; via een röntgenschaakje met de loper raakte hij zijn toren kwijt, waar hij anders zeker remise en misschien op winst had kunnen spelen. Een gelukkig punt voor Melle dus.

Bartele Bosma scoorde ook een punt, maar dat had minder met geluk en meer met krachtsverschil te maken. Hij had de witspeler aan bord 3 weggespeeld, vergat nog wel even een toren mee te pikken, maar zelfs dat deerde zijn stelling niet en hij won vrij simpel.

Bij 2-0 voor moest er een halfje bij, maar dat gebeurde helaas niet. Aiso Lycklama à Nijeholt speelde aan bord 2 tegen de sterke Gerrit Dotinga. In het middenspel had Aiso de stelling in zijn greep, maar hoe verder te gaan? Hij koos voor activiteit op de koningsvleugel, maar dit verzwakte zijn stelling juist. Zwart kwam de witte koningstelling binnen en mat was het gevolg.

Ten slotte verloor ook Jan Bergmans aan bord 4, de stelling was nogal onduidelijk in het middenspel, en hoe het precies verkeerd ging hebben niet veel mensen kunnen zien, aangezien iedereen aan het analyseren was met de andere spelers die al klaar waren.

Mid-Fryslan 3 - DTK 2 0-4

Over deze wedstrijd zal ik kort zijn, aangezien ik er zelf niet bij was. Ik heb alleen het uitstekende optreden van Jan van Paassen meegekregen; ten eerste bood hij bij een 2-0 voorsprong remise aan, waar dat in de vorige wedstrijd nagelaten werd; en nadat dit geweigerd werd, speelde hij koeltjes verder en zette zijn tegenstandster op geraffineerde wijze mat in een toreneindspel.

Na deze wedstrijden staat DTK eerste met 10 punten uit 6 wedstrijden. Wel moet het tweede nog tegen het gevaarlijke BOB; vorig jaar nog kampioen, dit jaar alleen in theorie nog kanshebber, maar heeft toch een paar sterke spelers in de gelederen. Daarnaast moet DTK nog op bezoek in Gorredijk, dit team staat koud onderaan. De concurrenten Sneek 3 (9 punten) en De Donger 2 (8 punten) moeten nog tegen elkaar spelen. Al met al zal DTK 2 de grootste kans hebben om kampioen te worden, maar het kan nog fout gaan. 6 april weten we meer, dan is de volgende ronde (DTK 2 - BOB).