Gongschaken: Leek - 3 mei 2019.

Schaakclub Leek heeft een lange traditie met het organiseren van een gongschaaktoernooi aan het eind van het schaakseizoen. Eén van de deelnemers van dit jaar memoreerde al  45 keer meegespeeld te hebben. Dit in een tijd dat er nog met tientallen gespeeld werd. Na tussenstappen met achttallen en zestallen zijn we inmiddels geminimaliseerd naar viertallen.

Gongschaken is een apart fenomeen binnen de schaakwereld. Een zwoele stem geeft, in een toenemend ritme, aan dat de witspeler  (“wit”) of zwartspeler (“zwart”) een zet moet doen.  In mijn beleving liggen de deelnemers na afloop nog een halve nacht te woelen om deze stem kwijt te raken. Of komt dit omdat de gemiddelde schaker een hekel heeft aan het keurslijf om iets te moeten? Een gambietpion of een stukoffer hoef je immers niet aan te nemen? Dit in tegenstelling tot dammen. Tijdens een lezing afgelopen week gaf de damdeskundige dan ook aan dat dammen eerder op voetbal leek dan op schaken!

Ondanks alle bezwaren traden er toch 8 teams aan voor dit jaarlijkse evenement. Wij hadden met Jeroen, Joost, Derk en Arjan een aardig eerste team op de been weten te brengen en met Bartele, Ruben, Rick en Jacob een tweede met afwisselend ervaring en jeugd.

Het eerste team was in de A-poule ingedeeld met Leek 1, Oostermoer en de Groninger Combinatie. Oostermoer was de winnaar van vorig jaar maar was naar eigen zeggen aardig zwakker, de Groninger Combinatie kan putten uit veel spelers en dus weet je het maar nooit…. Leek 1 tenslotte had zwaar geschut aangerukt. Minimaal drie (ex-) kampioenen aangevuld met een sterke eerste teamspeler.  Waardoor hun clubkampioen Pieter op het derde bord belandde.


Arjan & Derk

Na de eerste slagen op de gong vlogen we uit de startblokken. Binnen de kortste keren had ik mijn eerste punt binnen, nog net geen herdersmatsnelheid.

DTK 1 begon met 2 klinkende overwinningen en trof Leek 1 in de derde ronde. Nadat Derk handig gebruik maakte van een foutje van Pieter, ging Arjan ten onder in het late pionneneindspel.  Zie diagram.Arjan probeerde met ...Kd5 de witte koning vast te nagelen aan de a-lijn om zo promotie te voorkomen. Wit kan echter de 2e zwarte pion veroveren! Met ...Kd4 kun je echter de witte b-pion veroveren. Wit promoveert eerder, maar zwart daarna met schaak. (Sorry, de schaakmeester aan het woord)

Door winst van Jeroen en verlies van Joost een gelijkspel als eindresultaat.

Hierna kwam er wat sleet in de machine. Tegen de Groninger Combinatie moesten we, in de “terugwedstrijd”, een gelijkspel toestaan waardoor we met een matchpunt minder de finaleronde bereikten. Hierin zou DTK bij winst de titel grijpen, bij gelijkspel of verlies zou de wisselbeker gaan naar de gastheren. Leek 1 had de messen nog wel scherp en trakteerde ons op een (kleinst mogelijke) nederlaag. 

Met een 2e plaats mochten we niet ontevreden zijn maar we hadden op meer gehoopt. De persoonlijke resultaten: Jeroen 4, Joost 3, Derk 5 en Arjan 4.

Ons 2e team speelde met veel plezier en wisselende resultaten in de B-poule. De teams waren erg aan elkaar gewaagd, wat wel bleek uit het feit dat de eerste drie wedstrijden van DTK 2 elk in 2-2 eindigden! In de tweede omloop (met poules van 4 waren er 6 ronden, dus elk team kwam je twee keer tegen) ging het helaas iets minder: naast een vierde gelijkspel gingen er twee wedstrijden met miniem verschil (2,5-1,5) verloren. Het eindresultaat van 4 matchpunten was niet onverdienstelijk, maar iets meer had er wel in gezeten. De persoonlijke resultaten: Bartele 3, Ruben 4.5, Rick 0.5, en Jacob 3.