Sven wint geslaagde GP DTK

Zaterdagmiddag 26 oktober was het eindelijk zover: na vorig jaar geen jeugdtoernooi te hebben georganiseerd was er dit seizoen in de herfstvakantie gewoon weer een Grand Prix in Buitenpost. En het werd een gezellige en geslaagde middag.

Exact 40 deelnemers was voor DTK een prima aantal. Toegegeven, in de NOSBO GP-cyclus zie je vaak rond de 60, 70 en soms wel 80 inschrijvingen voor een jeugdtoernooi. Bij de FSB lijkt het vaak wat minder hard te lopen. Of de toernooidatum van onze GP (einde van de herfstvakantie) ook een rol van betekenis speelt weten we niet. Maar in eerdere edities hebben we wel eens rond de 30 deelnemers gehad, dus wat ons betreft was 40 een prima aantal.

Daarnaast was It Koartling voor het eerst decor van het jeugdtoernooi (voorheen werd het toernooi in de nabijgelegen Schakel gehouden). Het bleek een goede keuze: er was ruim voldoende plek (zij het dat de groepen over 2 verschillende zalen verdeeld moesten worden) en zowel ouders als kinderen vonden het gezellig en leuk. Een derde zaal was gereserveerd voor analyse en partijtjes als je klaar was met de partij in je eigen groep. Iets na 12:30 konden de kinderen los en tegen 16:30 was het allemaal weer afgelopen. Er waren, voor zover ik heb gezien, geen incidenten. Zowel ouders als kinderen gedroegen zich voorbeeldig (dat is wel eens anders geweest).

Dan nu de uitslagen:

De F-groep kende een curieus einde: vier spelers eindigden met 4 punten uit 6 wedstrijden bovenaan. Het NOSBO-reglement gaf gelukkig uitsluitsel over wat er moest gebeuren. Op onderling resultaat kon de eindstand bepaald worden. Silvijn Smit van de Matadoren won deze groep. DTKer Joas van Petegem behaalde in zijn eerste toernooi direct de 2e prijs. De derde plaats was voor Gijs Oosterhuis van SC Ten Boer.

E-groep: deze groep werd met 6 uit 6 duidelijk gewonnen door Ilya Kuipers van de Groninger Combinatie. Deen van der Kolk (eveneens GC) werd 2e, en de derde prijs ging naar Robin van der Velde van Mid-Fryslan.

De D-groep was spannend tot het einde. Danique Dokter van SC Ten Boer had lang de beste papieren, maar in de laatste ronde won Daniël Visser van De Donger de onderlinge partij van Danique. Daardoor hadden Daniël en Danique beiden 4,5 uit 6, en won Daniël op basis van onderling resultaat deze groep. De derde prijs was voor DTKer Elger Kingma met 4 uit 6.

De C-groep kende een duidelijke uitslag ondanks dat elke speler minimaal 1 partij verloor. Ghilon Etienne van de Matadoren won de groep met 5 uit 6. Dani Bos Nissim (4,5 uit 6) van Staunton werd 2e, en de derde prijs was voor Abe Smeding (4 uit 6) van de Matadoren.

De B-groep werd een prooi voor Tommaso Cioffi van de Matadoren. Hij scoorde 4 uit 5. De 2e en 3e prijs moest bepaald worden aan de hand van een barrage-partij, want Quinn van Dijk (Matadoren) en Elisa Oostinga (SC Ten Boer) hadden beide 3,5 uit 5, de onderlinge partij remise gespeeld, en tegen de rest van het deelnemersveld exact dezelfde uitslagen gehaald. Elisa won deze barrage en werd daarmee 2e. Eervolle vermelding voor DTKer Jurjen Noorlander die met 3 uit 5 een prima toernooi speelde, maar net buiten de prijzen viel.

De A-groep ten slotte: deze was erg zwaar bezet, met Fries jeugdkampioen (en titelverdediger van de DTK GP van 2 jaar geleden) Sven Broersma, als ook Osama Arabi van Mid-Fryslan - twee spelers die het ook veel volwassen schakers in Friesland al heel erg lastig maken! Naast dit zware geschut deden ook de twee laatste winnaars van het algemeen klassement van de NOSBO GP-cyclus mee, namelijk Arjan de Vries en Sono Folkers.

De strijd ging vooral tussen Sven en Osama, waarbij Sven in de onderlinge partij goed weg kwam met remise - Osama liet een waarschijnlijk gewonnen toreneindspel met pluspion in remise verzanden. Hierna was mijn verwachting dat beide kemphanen de rest van hun partijen zouden winnen en er dus een barrage zou moeten komen. Arjan de Vries bleek echter (in figuurlijke zin) een spelbederver. Osama stond in zijn partij tegen Arjan gewonnen, maar wikkelde iets te snel af naar een eindspel. In dit eindspel had Arjan een paard minder maar kreeg hij ook een paar gevaarlijke vrijpionnen. Deze waren zo gevaarlijk dat remise uiteindelijk niet meer te vermijden was...

Sven won de rest van zijn partijen wel en won dus met een score van 4,5 uit 5 opnieuw de Grand Prix van DTK. Osama werd 2e met 4 uit 5, en Arjan de Vries pakte de derde prijs met 2,5 uit 5.

Rest mij nog om alle vrijwilligers en ouders die mee hebben geholpen te bedanken - zonder hen was het niet gelukt om hier een geslaagd toernooi van te maken!

De exacte uitslagen zijn hier te vinden.
Enkele foto's zijn hier te vinden.