Sven wint jeugdtoernooi DTK

Deze zaterdag kwamen er 30 jonge schakers naar Buitenpost om elkaar te bestrijden op het schaakbord. 


Gezien de zorgen over een achteruitgang van deelname aan de GP-toernooien in de noordelijke regio (het toernooi in Hoogeveen werd zelfs afgelast vanwege gebrek aan inschrijvingen) viel het in Buitenpost wel mee. Vorig jaar hadden we 32 deelnemers, deze keer ook, maar een tweetal kon het helaas niet redden vanwege autopech.

Daarom speelde de A-groep met 5 en de D-groep met 9 deelnemers in plaats van 6 en 10 spelers. In de B- en C-groepen waren beide 8 spelers ingedeeld.

In de loop van de middag bleek het vooral bij de B- en C-groepen een open strijd te zijn. Na zo'n vier rondes was de stand in de B-groep namelijk ongeveer zo: twee spelers met 2,5 uit 4, 5 spelers met 2 uit 4, en één speler met 1 uit 4. Ieder had dus al minstens 1,5 punt verspild... Bij de C-groep leek het een vergelijkbaar verhaal, alhoewel ik daar minder van heb mee gekregen.

De D-groep kende daarentegen een duidelijke winnaar in Sono Folkers, die met 8 uit 8 de volle 100% score haalde. De strijd om plaats 2 en 3 was veel spannender en deze plekken gingen uiteindelijk op onderling resultaat naar Yaniek van der Pol en Abe Smeding. Helaas voor Jelte Reitsma, hij haalde net als Yaniek en Abe 5,5 punt maar had het slechtste onderling resultaat van de drie.

De C-groep werd een prooi voor Jolian Abadeen uit Leek met 6 uit 7. Overigens verloor hij wel het potje van de nummer 2, Tomasso Cioffi, maar die liet zelf twee keer een steekje vallen en haalde 5 uit 7. Diezelfde score was er voor Harold Korte, die het onderlinge potje met Tomasso had verloren en dus met de derde plek genoegen moest nemen.

B-groep: zoals gezegd was het hier heel spannend, na 4 rondes kon bijna iedereen nog groepswinnaar worden. Uiteindelijk rechtte Remmelt Hofstra na de eerste 4 rondes de rug en won zijn resterende drie partijen, om zo met 5 uit 7 deze groep op zijn naam te schrijven. De strijd om plek 2 was spannend tot de laatste seconde van de laatste partij. Het was namelijk al duidelijk dat Lindert Kroon op 4 punten zou eindigen, terwijl twee spelers met 3,5 punt nog tegen elkaar bezig waren: Rowin Berghuis en Jolie Albadeen. De winnaar van deze partij zou 2e worden, en Lindert 3e; echter als de partij remise zou worden, dan zou Lindert buiten de boot vallen vanwege onderling resultaat (hij had van zowel Rowin als Jolie verloren) terwijl Rowin en Jolie dan een barrage-partij zouden moeten spelen om te bepalen wie er 2e en 3e zouden worden.

Zo ver kwam het echter niet, beide spelers stuurden niet op remise aan. Het leek erop dat Jolie ging verliezen, want ze stond een paar pionnen achter in een verder onduidelijke stelling, maar belangrijker, ze had nog maar 10 seconden op de klok waar Rowin nog zo'n 2,5 minuut had. Plotseling deed Rowin echter een paar verkeerde zetten, Jolie een paar krachtzetten, en stortte de stelling van Rowin in, verloor hij heel wat materiaal achter elkaar en zou hij binnen een paar zetten mat gezet gaan worden... als Jolie niet jammerlijk genoeg door de vlag was gegaan. Zo ging de overwinning naar Rowin die daarmee plek 2 pakte (en zoals gezegd, plaats 3 voor Lindert Kroon).

Ten slotte de A-groep. Hierin was ons eigen talent Sven Broersma erop gebrand om eindelijk een keer een A-groep te winnen, iets waar hij tot nu toe bij andere toernooien alleen maar aan heeft mogen ruiken. Gezien de concurrentie moest dat lukken, het is namelijk nog niet eerder gebeurd dat Sven op rating de favoriet was in een A-groep.

De eerste paar partijen van Sven gingen voortvarend, maar de partij in ronde 3 tegen Christian Torensma was cruciaal. Hierin kwam Christian een gezonde pion voor en leek Sven rijp voor de sloop, maar een tactische onoplettendheid betekende materiaalverlies voor Christian. Na deze winst voor Sven was hij eigenlijk al niet meer in te halen. De stress was ook verdwenen en de laatste partij werd dan ook soepel gewonnen door de DTKer. Johnny Albadeen uit Leek pakte uiteindelijk de tweede plaats, hij maakte op mij een sterke indruk en haalde in de meeste partijen het onderste uit de kan. De derde prijs was voor Philidor-speler Christian Torensma.

De FSB-cyclus gaat op zaterdag 18 november verder, dan is de Hennie Collignon-GP van Philidor 1847 in Leeuwarden.

Foto's van de GP van DTK zijn hier te vinden.

Gedetailleerde uitslagen van de GP van DTK zijn hier te vinden.