Grootmeester geeft les aan jeugd DTK

Afgelopen vrijdag was een bijzondere avond voor de jeugd. Grootmeester Sipke Ernst was op bezoek om een les te verzorgen, waarna DTK gastheer was voor de 3e ronde van poule A van de Noordelijke Jeugdcompetitie.

Sipke Ernst is als schaker opgegroeid bij Schaakwoude en later Philidor, en speelt tegenwoordig al een aantal jaren in de Meesterklasse voor Groninger Combinatie 1. Hij is een generatiegenoot van onder andere ons clublid Bart Lemstra.

Hoe het zover kwam dat Sipke les zou geven aan onze jeugd is te danken aan ons jeugdlid Jurjen Noorlander. Jurjen won in mei van dit jaar de E-groep van het GasTerra toernooi in Groningen. Daarbij kreeg hij niet alleen een mooie beker, maar ook nog eens een certificaat met ‘1 gratis training door een speler van Groninger Combinatie 1’. Zo kon het dat er vrijdag plots een grootmeester voor onze jeugd stond.

Omdat  we deze avond tevens gastheer zouden zijn voor de 3e ronde van de NJC, zijn de spelers van deze jeugdteams ook uitgenodigd voor de schaaktraining van Sipke. Zo was er een groepje van 15 a 20 kinderen aanwezig. Sipke is tegenwoordig professioneel schaaktrainer en hij had dan ook geen moeite om de aanwezige jeugd te boeien met enkele zeer interessantie eindspelsituaties. Onder andere een befaamde studie van Richard Réti kwam aan bod, waarin wordt aangetoond dat in pionneneindspelen niets is wat het lijkt! De jeugd moest behoorlijk worstelen met deze eindspelen.

Na de schaakles was het tijd om de opgedane kennis in de praktijk te brengen. Er speelden deze avond teams van Philidor, Leek, Gorredijk, MSV (Meppel) en twee teams uit Haren mee. In deze competitie gaat het eerste team van Haren voorlopig duidelijk aan de leiding met de volle score in zowel match- als bordpunten. Als het mogelijk is qua spelers zou het leuk zijn voor DTK om volgend jaar ook een team op te geven voor de NJC. Met Sven Broersma en Jurjen Noorlander hebben we in ieder geval een tweetal dat niet alleen talentvol is maar ook fanatiek meedoet aan het noordelijke schaaktraject. Als daar nog twee gedreven schakertjes bijkomen hebben we al voldoende spelers voor een team.

Hier zijn enkele foto's te vinden van deze avond.