Topprestaties van spelers DTK

Naast de reguliere interne en externe competities waren dit seizoen een aantal DTK-ers ook in andere wedstrijden actief achter het bord met de 64 velden.

Gedurende het seizoen speelden de jeugdspelers diverse keren mee bij jeugdtoernooien. De GP-cyclus heeft daarbij een eigen ranglijst, waarvoor per toernooi punten gehaald kunnen worden. Hoog in dit klassement eindigen de spelers die veel spelen, maar ook gedurende het seizoen steeds beter worden en daardoor in een hogere groep ook punten pakken. Zo startte de winnaar van dit jaar in de E-groep en speelde het laatste toernooi in de B-groep, een echt groeibriljantje.

Verschillende jeugdspelers van DTK waren samen goed voor meer dan 20 deelnames in de verschillende toernooien. Uitblinker namens DTK was Sven Broersma. In 11 GP-toernooien binnen de drie noordelijke provincies verzamelde hij een prijzenkast vol met bekers, met uitsluitend deelnames in de hoogste groep. Een uitzonderlijke prestatie. In het algemeen FSB klassement werd hij tenslotte 2e achter het groeibriljantje. Het verschil was minimaal. Op basis van de 6 beste resultaten slechts 1.7 punt, 100.7 om 99. Ergens een onnodig halfje laten liggen of een ongunstige uitslag van een concurrent is vaak al meer. Voor ons, DTK-ers, is SVEN de KAMPIOEN!

In een kort tijdsbestek van nog geen maand voltrok zich het persoonlijk Fries kampioenschap. Dit jaar voor het eerst vernoemd naar de legendarische Haije Kramer, maar al meer dan 100 keer gespeeld. Het is niet te controleren maar de boute uitspraak “een record aantal deelnemers van DTK en een unieke 2e plaats voor onze clubkampioen” durven we wel aan. Op de deelnemerslijsten prijken namelijk maar liefst 4 spelers welke ook voorkomen op de ledenlijst van DTK. Naast Jeroen Weggen, onze clubkampioen, Bart Lemstra vaste speler van DTK1, Sven Broersma ons jeugdtalent, deed ook Joost van Dam mee. Laatst genoemde is namelijk nog steeds gastspeler bij ons. Alle vier zijn ook meer of minder actief bij andere verenigingen dus of we alleen met de eer mogen gaan strijken?

Sven was aan het eind een klein beetje teleurgesteld, want 4.5 uit 7 is niet slecht, maar iets onder zijn ratingniveau. Een onnodige (?) nederlaag in de 2e ronde liet hij volgen met drie overwinningen op rij. Uiteindelijk een goede prestatie.

Joost speelde ongeveer het toernooi wat er verwacht mocht worden. Ik heb zijn partijen niet gezien en kan daar verder weinig van zeggen.

Bart speelde een puik toernooi, ondanks 2 afmeldingen, deed hij tot de laatste ronde mee om de ereplaatsen. In een onoverzichtelijke turbulente laatste partij stond hij heel lang zwaar onder druk maar wist dankzij een vrij-pion op de c-lijn toch tegenkansen te creëren. Of het uiteindelijk correct was moet de analyse uitwijzen, maar feit is dat hij met zijn remise ongeslagen bleef en een hoge TPR van 2213 en de hoogste W-We (1.83) van de hele groep haalde.

Jeroen bleef ook ongeslagen. Maar meer nog! Tot de laatste ronde had hij kans op de hoofdprijs! In deze ronde speelde hij tegen Migchiel de Jong, veelvuldig kampioen. Jeroen was het toernooi (te) rustig begonnen met drie remises. Hierna volgden drie overwinningen. Daarmee kwam hij op slechts een half puntje van de eenzame koploper, die ook nog eens teamgenoot van hem is. Ze kennen elkaar goed dus, ondanks een klein aantal onderlinge partijen. Hierin had Migchiel een voorsprong van 2.5 uit 3. Allesspeler Migchiel opende met Pf3. Hierna kwam er een soort stone-wall op het bord waarbij wit optisch toch iets meer ruimte en mogelijkheden leek te hebben. Nadat overgebleven concurrenten remise overeenkwamen, was het tijd voor Migchiel om remise aan te bieden. Daarmee zou zijn vijfde titel op rij een feit zijn. Jeroen zag weinig heil in zijn winstkansen en nam dit aan. Met een gedeelde 2e plaats tot gevolg. Jeroen onze kampioen, BEST of de REST. Waarschijnlijk de beste prestatie van een DTK-er ooit? Of in ieder geval een evenaring!

Al deze topprestaties geven een mooie afronding van dit schaakseizoen. Op naar volgend seizoen! Mocht je daarin van plan zijn om tegen Jeroen de Caro Kann  te spelen verdient het aanbeveling om zijn partij uit de 6e ronde goed te bestuderen. Misschien had deze, ondanks het feit dat het torenoffer niet origineel was, in aanmerking moeten komen voor de schoonheidsprijs?