Een nieuw fenomeen bij DTK – Bekerwedstrijden!

Op de ledenvergadering besloten maar hoe het echt werkt met zo’n bekercompetitie moet de praktijk uitwijzen. Op 5 oktober was de eerste ronde gepland. Door de grote animo, 18 deelnemers, moesten er twee wedstrijden in de voorronde gespeeld worden.

Een onpartijdig jeugdlid (Jurjen) verrichtte de loting. Niet alle 18 waren aanwezig maar gelukkig wel de vier spelers die in de voorronde ingeloot werden. Niels/Sven en Bartele/Derk troffen dit lot, wat een extra partij tot de finale betekent! Daarnaast konden Aiso/Melle en Wiebe/Pieter de eerste ronde spelen. Het ratingverschil van de tegenstander is bepalend voor de toegewezen bedenktijd. Een soort handicap voor de sterkere speler.

Sven had tegen Niels meteen het grootste tijdverschil nl 1 uur en 45 minuten. Dit belette hem niet om met zwart meteen de touwtjes stevig in handen te nemen en binnen de kortste keren Niels te overrompelen. Hij gebruikte uiteindelijk zelfs meer tijd dan zijn tegenstander en kon vroeg naar huis. Pieter kreeg 30 minuten, voor een vaak snel spelende schaker, best behoorlijk. Wiebe dacht stevig na en maakte de stelling erg ingewikkeld met dreigingen op beide vleugels. Daardoor moest Pieter
stevig aan de bak en zag zijn tijd snel afnemen. In het eindspel met een kwaliteit voor Pieter tegen een tweetal pionnen begon de tijd bij beide heren flink te dringen. De koning van Wiebe roerde zich stevig in het centrum terwijl de andere monarch wat ver van het strijdgewoel kwam te staan. Gelijkwaardig? Maar bij remise zou Wiebe door zijn naar de volgende ronde. Pieter bleef speldenprikken uitdelen, waardoor Wiebe zijn laatste seconden verbruikte en door de vlag ging.

Aiso en Melle hadden min of meer dezelfde rating en kregen beiden dezelfde bedenktijd. In het middenspel ging het mis bij Aiso. Hij verloor materiaal en dacht compensatie te hebben met een actief paard. De dreiging langs de c-lijn was echter te machtig. Met een krachtige damezet werd de koning gevangen!

Bartele en Derk hadden een uur verschil in bedenktijd in het voordeel van Bartele. Met wit spelend kwam er een soort Koning Indisch op het bord. Derk zocht meteen ongebruikelijke zetten en dwong Bartele tot nadenken. Zelf wilde hij vlot spelen en niet in tijdnood komen. Hij liet zijn stukken heel compact staan en Bartele kreeg daardoor veel ruimte in het centrum maar geen open lijnen. Om een actief paard te voorkomen gaf Bartele daarna een kwaliteit. Ter compensatie dwong hij de Dame van
Derk wel in een hoekje en tijdelijk buitenspel, maar kon daarvan niet profiteren. Het spel verplaatste zich naar de koningsvleugel. Met een samenklontering van stukken op de h-lijn leek hier wel materiaalwinst voor wit in te zitten. Derk zocht dubieuze verdediging strategieën. Bartele wilde de verwikkelingen omzeilen maar koos uiteindelijk zelf voor een stukoffer. Dit bleek al snel verkeerd uit te pakken.

Interne competitie
Omdat enkele bekerdeelnemers geen partij hadden (hun gelote tegenstander was deze avond niet aanwezig) konden ze aanschuiven voor een gewone partij in de interne competitie. Rick Weggen wist Lieuwe van der Veen mat te zetten. Daarnaast speelden Siep Postma en Jan van Paassen een partij. Siep leek hierbij lange tijd een behoorlijk overwicht te  hebben. Hij had meer ruimte voor zijn stukken, en had zijn pijlen gevaarlijk op de zwarte koning gericht. Jan kwam evenwel met een tegenactie door het centrum. In de complicaties in tijdnood kreeg Siep een matdreiging, waar Jan met nog enkele minuten op de klok niet zag hoe dit te voorkomen. Dus gaf hij op. Omstanders wezen erop dat het mat echter direct met Pc5-e6 te voorkomen was! (overigens is Tf5 van wit daarna nog steeds winnend, alleen zit er geen mat meer in - red.)