Eerste halve finalisten beker bekend

Hoewel er nog steeds 2 partijen in de 1/8e finale van de interne beker gespeeld moesten worden was vrijdag al de loting voor de kwartfinale - en zo mogelijk werd die ook al gespeeld.

Deze loting leverde de volgende indeling op:

Derk Schuttel - Melle Bosma
Leffert Nicolai - Jeroen Weggen
Pieter Bronsema - Siep Postma/Johan Adema
Bart Lemstra - Rick Weggen/Jan Bergmans

De eerste twee partijen van dat lijstje werden afgelopen vrijdag direct gespeeld. Derk tegen Melle werd een gambietvariant van het Siciliaans. Hier bevond Melle zich op onbekend terrein en beging hij een beginnersfout (Lg4? Lxf7+ Kxf7 Pg5+ en wit wint de loper op g4 terug). Hierdoor ging de zwarte koningstelling naar de Filistijnen. Derk wist de druk te houden, Melle vond geen goede verdediging en op zet 17 was het afgelopen.

Leffert Nicolai tegen Jeroen Weggen duurde qua tijd iets korter, de tijdsverdeling was 2 uur tegen 30 minuten, maar er werden behoorlijk meer zetten gespeeld. Na een rustige opening beging Leffert een slordigheid. Via de tactische ingreep Pb4 kon Jeroen afwikkelen naar een voor hem beter staand eindspel. Enkele zetten later liet Leffert zijn loper insluiten; dit betekende uiteindelijk kwaliteitsverlies. Toen alle trucjes uit de stelling waren verdwenen had Leffert geen compensatie meer en gaf hij het op.

In de 1/8ste finale werd nog de partij Rick Weggen - Jan Bergmans afgewerkt. Rick had hierbij 2 uur, Jan 1 uur. Rick wist in de openingsfase wel gebruik te maken van zijn extra speeltijd en kreeg een behoorlijk initiatief, maar wist hier uiteindelijk geen munt uit te slaan. Vervolgens liet hij de dame en toren van Jan te gemakkelijk zijn stelling binnenkomen en verloor.

Interne competitie
In de reguliere competitie vonden tegelijkertijd ook 5 partijen plaats.

Ruben Vlieg had weinig moeite met Lieuwe van der Veen. Jacob Spijkerman tegen Siep Postma was een spannendere partij. In de opening rukte Siep op de damevleugel op, waardoor Jacob zich hier niet goed kon ontwikkelen. Later ging Jacob een verkeerde dameruil aan, waarbij hij een loper moest inboeten. In het eindspel kon Siep de 7e rij met zijn toren veroveren en zo de partij eenvoudig naar zich toetrekken.

Machiel Oostra tegen Wiebe van der Velde werd een gesloten Siciliaan. Hierin verzuimde Wiebe zijn damevleugel open te breken, wat hem de betere stelling had opgeleverd. Nu kreeg Machiel een sterk centrum en Wiebe moest erg nauwkeurig spelen om materiaalverlies te voorkomen. Dat lukte maar net en na afruil van de dame en een paar torens werd remise overeengekomen.

Sven Broersma en Pieter Bronsema vochten een duel in de subtop uit. Het leek dat Pieter wat prettiger uit de opening kwam, in ieder geval kon hij al gauw zijn typisch aanvallende spel op de koningsvleugel op gang krijgen. Sven liep een beetje achter de feiten aan en moest een verzwakte pionstructuur rondom zijn koning toestaan. In het vervolg was de zwarte aanval bij correct spel niet winnend, maar Sven ging de fout in waarna Pieter een beslissende aanval kreeg.

De laatste partij van de avond was die tussen René Wijnstra en Jan van Paassen. De partij kwam vrij langzaam op gang. Waar wit eerst een prettige stelling had, kwam Jan later steeds beter te staan. Vooral de witte loper op h3 stond erg ongelukkig. uiteindelijk kwam zwart met de opstoot g5-g4, en werd deze loper ingesloten en ging hij verloren tegen 2 pionnen. In het eindspel moest Jan het extra stuk nog wel doen gelden, maar dat lukte hem ten slotte ook.