Twee leiders na 1e rapidavond

Afgelopen vrijdag vonden de eerste 5 ronden plaats van de rapidcompetitie. Met 10 deelnemers was de bezetting mager, zeker in vergelijking met vorige week toen er maar liefst 18 DTKers actief waren (en ook nog eens 4 spelers van Mid-Fryslan op bezoek waren).

Goed, het was herfstvakantie en verschillende mensen hadden ook aangegeven dat ze een paar dagen weg zouden zijn, dus een lagere opkomst was wel te verwachten. Toch was het redelijk spannend: met Jeroen, Bart en Sven was de eerste avond aan de top goed bezet, en ook dit jaar konden we opnieuw het jeugdtalent Arjan de Vries en onze oude bekende Harjan Bruining verwelkomen.

Het indelingsprogramma was onverbiddelijk: In de eerste ronde mochten Jeroen en Bart meteen tegen elkaar. Misschien dat beide spelers zo vroeg in de competitie niet wilden verliezen, maar na een interessante opening werd er uiteindelijk afgeruild naar een gelijkstaand dameeindspel: remise. Na twee rondes stond verrassend genoeg René Wijnstra bovenaan met 2 uit 2, met onder andere een knappe winstpartij op Arjan! Helaas kon René deze vorm niet vasthouden en verloor hij de resterende drie partijen. De rest van de avond waren Jeroen en Bart niet te stoppen en na 5 rondes hebben ze nu beiden 4,5 punt.

Sven had duidelijk zijn avond niet (gelukkig was hij de volgende dag bij het GP jeugdtoernooi iets scherper!). Hij verloor in het eindspel van Arjan de Vries, verloor ook vrij kansloos van zowel Bart als Jeroen, en moest remise afstaan tegen Bartele Bosma. Met 1,5 uit 5 moet hij voorlopig in de achtervolging (maar goed, er komen nog 15 rondes aan).

Verder moeten ook de goede scores van Arjan de Vries en Harjan Bruining vermeld worden. Arjan is nog maar 13 jaar en kan al aardig meekomen met de volwassenen (veteranen in vergelijking met jeugdschakers). Hij scoorde deze avond 3 uit 5. Diezelfde score werd behaald door Harjan. Harjan schaakt niet vaak meer (de laatste keer was de 1e rapidavond van DTK vorig seizoen), maar de scherpte is nog niet verloren gegaan. Hij hoefde alleen de koning om te leggen tegen Bart en Jeroen.

De eerstvolgende rapidavond vindt plaats op vrijdag 20 december. Hopelijk is er dan iets meer opkomst en wie weet wordt de stand dan ook iets duidelijker.